Farsze do pierogów

  • 2

Mięsne, ruskie a może z truskawkami? Pierogi bez wątpienia są jedną z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni polskiej. Aby zbyt szybko się nie znudziły, warto dowiedzieć się z czego wyczarować to, co najlepsze – wyśmienity farsz!

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Farsze do pierogów
fot. Fotolia
Trudno byłoby znaleźć osobę, która kategorycznie by stwierdziła, że w ogóle nie lubi pierogów. Zazwyczaj każdy z nas posiada swoją ulubioną wersję tego dania, zależną najczęściej od nadzienia, jakie znajdziemy wewnątrz ciasta. Pomysłów na farsz jest mnóstwo, jednak większość z nich jest dość czasochłonna. Jeśli masz ochotę na coś szybkiego - zerknij na naszą propozycję!

Najprostszy farsz do pierogów

Brakuje Ci czasu lub ochoty na kombinowanie czym nadziać pierogi? W takim razie nasza propozycja Ci się z pewnością spodoba - wystarczy kilka składników, by wyczarować naprawdę dobry farsz!

1. Przygotuj: 2-3 jajka, szczypiorek, 1 opakowanie serka kremowego, sól i pieprz do smaku.
2. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek i pokrój w kosteczkę.
3. Do jajek dodaj serek, posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz.
4. Farsz dokładnie wymieszaj i nałóż na ciasto.
5. Sklej pierogi, ugotuj i ciesz się ich smakiem!

Ważne: Serek kremowy można zastąpić twarożkiem a szczypiorek – łyżeczką suszonego oregano.

Pierogi z owocami
Fot. Fotolia

Owoce idą w ruch!

Jeśli cenisz prostotę i wychodzisz z założenia, że w lato należy w pełni wykorzystać potencjał owoców, to z całą pewnością spodobają Ci się te pomysły na farsze. Są one szybkie w przygotowaniu, ponieważ najczęściej do ich produkcji wystarczą same owoce. Zero cukru, przypraw i innych dodatków sprawi, że będzie to najzdrowsze nadzienie do pierogów.

Z czego można je przyszykować? Poziomki, truskawki, jagody i maliny wiodą prym, jeśli chodzi o pierogi z owocami. Inną opcją są wiśnie, śliwki (świeże lub suszone) oraz prażone jabłka. Owoce można wykorzystać samodzielnie lub wymieszać z twarogiem lub kisielem. Nie masz pod ręką świeżych truskawek? Równie dobrze możesz je zastąpić dżemem lub konfiturą, by cieszyć się ich smakiem!

Coś mięsnego

Wolisz, gdy w daniu obiadowym znajduje się choć trochę mięsa? W takim razie farsze mięsne powinny przypaść Ci do gustu. Szczególnie, że możesz je zrobić niejako z resztek z poprzedniego dnia. Najlepszy farsz uzyskuje się przy wykorzystaniu mięsa z rosołu – jest ono miękkie i przesycone aromatem warzyw i przypraw. Wystarczy je jedynie zmielić, by uzyskać naprawdę smaczne nadzienie.

W sytuacji, gdy  nim nie dysponujesz, wystarczy, że sięgniesz po dowolnie wybrane mięso (kaczkę, kurczaka, indyka, wieprzowinę, cielęcinę, etc.) i podgotujesz je razem z warzywami. Następnie pozostaje przepuścić je przez maszynkę razem z odrobiną marchewki, pora lub pietruszki i gotowe! Naturalnie warto zadbać o to, aby farsz nie był mdły – nie bój się dodać odrobiny chilli lub kurkumy, które nadadzą mu wyjątkowego smaku!

Pierogi ze szpinakiem
Fot. Fotolia

Warzywny mix

Farsze warzywne są często niedoceniane. A szkoda! To właśnie w nich tkwi największy potencjał. Oprócz standardowego nadzienia z ziemniaków lub kapusty, możesz przygotować szereg ciekawych kombinacji. Pierogi ze szpinakiem, soczewicą czy też szparagami czekają, by odkryć ich smak!

Za nimi w kolejce ustawiają się również inne warzywa. Brokuł, kalafior czy marchewka idealnie nadadzą się do farszu. Odkryj, jak smakuje połączenie fasoli i mięsa mielonego, suszonych pomidorów z mozzarellą lub papryki z kabaczkiem. Jak przygotować takie warzywne nadzienie?

Nic prostszego – wystarczy wybrane składniki podgotować lub podpiec w piekarniku (farsz z pieczonej dyni lub papryki jest wart grzechu!) a następnie zblendować z przyprawami. Jeśli całość wyjdzie zbyt "luźna", zawsze można dodać ugotowaną kaszę lub ryż.

Serowe wnętrze

To, że twaróg idealnie nadaje się do farszu wie każdy, kto choć raz próbował pierogów ruskich. Jednak serek biały można łączyć nie tylko z ziemniakami, lecz również ze świeżymi warzywami. Oprócz niego istnieje wiele innych gatunków sera, które warto dodać do tego dania. Sery pleśniowe w połączeniu z owocami dadzą wyjątkowo orzeźwiający farsz.

Z kolei feta ze szpinakiem stworzy klasyczny duet, obok którego nie można przejść obojętnie. Ciekawym i bardzo prostym patentem na nadzienie jest żółty ser (np. gouda) z dodatkiem cebuli i boczku. Możesz również również pójść na całość i wymieszać ze sobą kawałki różnych gatunków sera. Odrobina przypraw, koncentratu pomidorowego i gotowe – efektowny i pyszny farsz wręcz prosi się o zjedzenie!

A Wy na jaki farsz do pierogów decydujecie się najczęściej? Wolicie klasyczne smaki czy pozwalacie sobie na eksperymenty? Wypowiedzcie się w komentarzach!