Jagnięcina to mięso młodych owiec w wieku maksymalnie 12 miesięcy. Jest delikatne, oplecione białym tłuszczem i cienkowłókniste. Jest mięsem klasy premium, przeznaczonym zwłaszcza do wykwintnych dań. Potrawy z jagnięciny mają intensywny smak, zależny pod pokarmu, jaki przyjmowało zwierzę. Może być mniej lub bardziej ostry. Dodatkową  zaletą jagnięciny jest bogactwo  minerałów, takich jak potas, żelazo, magnez, cynk oraz witaminy grup A, C i B. Jagnięcina lubi intensywne przyprawy, takie jak czosnek, tymianek, rozmaryn, mięta, wino jabłkowe czy sok pomarańczowy. Świetnie komponuje się również z azjatyckimi smakami imbiru, chili i trawy cytrynowej.
 
Polska jagnięcina jest jedną z najlepszych i najsmaczniejszych. Pochodzi z hodowli górskich na Podhalu. Ze względu na tradycyjny wypas owiec, zapach polskiej jagnięciny przypomina zapach dziczyzny z domieszką ziół.
 
Z jagnięciny można przygotować rozpływający się w ustach udziec w skórce ziołowej, comber na warzywach i ziołowym puree ziemniaczanym, pieczeń jagnięcą a także pyszne kotleciki z miętą i rozmarynem.
Baranina

Baranina

Baranina to kolejne mięso, które rzadko podajemy na nasz stół, powodem na pewno jest trudność z dostępem do niego. Niewiele sklepów oferuje je w swoim asortymencie.  Jednak jeśli już uda się nam zakupić chociaż jego kawałek warto spróbować przyrządzić go na jakąś specjalną okazje. Świetnie smakuje baranina pieczona, czy duszona. Przed jej przyrządzeniem warto mięso to polać odpowiednią marynatą.