Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Udziec z jagnięcia pieczony

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1159

Udziec umyć, osuszyć ściereczką, natrzeć solą i pieprzem, naszpikować czosnkiem,

Udziec z jagnięcia pieczony

Składniki:

Udziec z jagnięcia pieczony

 

  • udziec jagnięcia
  • 2 łyżki masła
  • 4-5 łyżek oliwy lub oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 3/4 szkl białego wytrawnego wina
  • pęczek natki pietruszki lub kolendry
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej papryki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Udziec z jagnięcia pieczony
Udziec umyć, osuszyć ściereczką, natrzeć solą i pieprzem, naszpikować czosnkiem, pozostawić na 1 godzinę. Następnie obsmażyc na rozgrzanym maśle zmieszanym z oliwą. Dodać posiekany czosnek, posypać tymiankiem i papryką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. W trakcie pieczenia podlewać od czasu do czasu sosem i winem. Gdy mięso będzie miękkie wyjąć, pokrajać na porcje, wyłożyć na półmisek, pow ierzchu polać sosem i posypać siekaną natką pietruszki lib kolendrą.