Mousaka, sałatka grecka i souvlaki - te trzy dania stanowią kulinarną wizytówkę Grecji. Każdy z nas o nich słyszał. I choć pierwsze dwie potrawy staramy się samodzielnie przygotowywać, ostatnia nie gości na naszych talerzach zbyt często. Najwyższa pora to zmienić - sprawdź, jak zrobić souvlaki z dodatkiem tzatzików!
Souvlaki drobiowe z tzatzikami
Grillowane mięso drobiowe oraz greckie tzatziki ze świeżego ogórka to połączenie, które obowiązkowo powinno pojawić się na Twoim stole. Sprawdź, jak łatwo zrobić to danie w domu!
1. Przygotuj: 4 filety z kurczaka, 1 łyżkę oregano, 1 cytrynę, oliwę z oliwek, 1 jogurt naturalny typu greckiego, 1 świeżego ogórka, 2 ząbki czosnku, 1 łyżkę posiekanego koperku, sól i pieprz do smaku.
2. Filety umyj i oczyść z chrząstek, błon i tłuszczu a następnie pokrój w kostkę.
3. W misce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny, kilka kropel oliwy z oliwek, oregano oraz nieco soli i pieprzu. W takiej marynacie zamocz mięso - jeśli masz czas, niech poleży w niej przez całą noc. Jeśli Ci się śpieszy - odłóż je na przynajmniej 30 minut.
4. Kawałki kurczaka nabij na patyczek do szaszłyków a następnie całość piecz - na grillu tradycyjnym, elektrycznym lub na kratce w piekarniku.
5. W międzyczasie zrób tzatziki - ogórka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odciśnij nadmiar soku, dodaj jogurt naturalny, posiekany czosnek oraz koperek, sól i pieprz. Wymieszaj i odstaw na bok.
6. Gdy souvlaki będą równomiernie upieczone, wyłóż je na talerz. Podawaj z przygotowanymi tzatzikami i chlebkiem pita. Smacznego!
Fot. Fotolia
Grecki fast food
Każdy, kto choć raz był w Grecji lub czytał co nieco o tym kraju, wie doskonale, że souvlaki i gyrosa można dostać praktycznie na każdym rogu. Te dania są tam równie popularne jak u nas hamburgery i hot dogi. Czym tak naprawdę są souvlaki i jak się je podaje?
Souvlaki to nic innego jak szaszłyk złożony najczęściej z samego mięsa. Przyjmuje się, że tradycyjnie to danie przygotowuje się z jagnięciny lub baraniny, jednak prawda jest taka, że souvlaki można zrobić praktycznie ze wszystkiego. Dlatego popularne są souvlaki drobiowe, wieprzowe czy też cielęce. O wiele ważniejsza od gatunku mięsa jest jego jakość - dobre nie potrzebuje zbyt dużej ilości przypraw. Wystarczy kilka kropel oliwy, szczypta oregano i cytryna, by cieszyć się fantastycznym daniem.
Fot. Fotolia
Oczywiście nie musimy ograniczać się wyłącznie do tych przypraw - równie dobrze możemy stworzyć aromatyczną mieszankę. Cząber, rozmaryn, tymianek, ostra papryka, szałwia oraz cynamon to sztandarowe przyprawy kuchni greckiej. Warto z nimi nieco poeksperymentować, by stworzyć wyjątkowe połączenia smakowe. Dobrze je mieszać z sokiem z cytryny lub octem winnym, by uzyskać bardziej wyrazistą marynatę do mięs. To szczególnie istotne, kiedy planujemy przygotować souvlaki z wieprzowiny lub wołowiny.
Souvlaki serwuje się na rozmaite sposoby. Najczęściej podaje się je zawinięte w chlebku pita z dodatkiem surówek i frytek - takie zestawienie często można spotkać pod nazwą „gyros” lub „kebab”. W innej wersji szaszłyki podawane są na talerzu z frytkami i tzatzikami. W Grecji można również spotkać souvlaki sprzedawane w pudełku - danie jest gorące, gotowe do zjedzenia na miejscu i zapakowane w taki sposób, że można je zabrać ze sobą. Zresztą - robiąc je w domu również można je szybko zapakować na wynos, dzięki czemu możemy cieszyć się pysznym lunchem!
A Wy co sądzicie na temat kuchni greckiej i królujących w niej souvlaków? Próbowaliście tego przysmaku? A może macie swój patent na jego przygotowanie? Czekamy na Wasze opinie i przepisy!
Souvlaki drobiowe z tzatzikami
Grillowane mięso drobiowe oraz greckie tzatziki ze świeżego ogórka to połączenie, które obowiązkowo powinno pojawić się na Twoim stole. Sprawdź, jak łatwo zrobić to danie w domu!
1. Przygotuj: 4 filety z kurczaka, 1 łyżkę oregano, 1 cytrynę, oliwę z oliwek, 1 jogurt naturalny typu greckiego, 1 świeżego ogórka, 2 ząbki czosnku, 1 łyżkę posiekanego koperku, sól i pieprz do smaku.
2. Filety umyj i oczyść z chrząstek, błon i tłuszczu a następnie pokrój w kostkę.
3. W misce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny, kilka kropel oliwy z oliwek, oregano oraz nieco soli i pieprzu. W takiej marynacie zamocz mięso - jeśli masz czas, niech poleży w niej przez całą noc. Jeśli Ci się śpieszy - odłóż je na przynajmniej 30 minut.
4. Kawałki kurczaka nabij na patyczek do szaszłyków a następnie całość piecz - na grillu tradycyjnym, elektrycznym lub na kratce w piekarniku.
5. W międzyczasie zrób tzatziki - ogórka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odciśnij nadmiar soku, dodaj jogurt naturalny, posiekany czosnek oraz koperek, sól i pieprz. Wymieszaj i odstaw na bok.
6. Gdy souvlaki będą równomiernie upieczone, wyłóż je na talerz. Podawaj z przygotowanymi tzatzikami i chlebkiem pita. Smacznego!
Fot. Fotolia
Grecki fast food
Każdy, kto choć raz był w Grecji lub czytał co nieco o tym kraju, wie doskonale, że souvlaki i gyrosa można dostać praktycznie na każdym rogu. Te dania są tam równie popularne jak u nas hamburgery i hot dogi. Czym tak naprawdę są souvlaki i jak się je podaje?
Souvlaki to nic innego jak szaszłyk złożony najczęściej z samego mięsa. Przyjmuje się, że tradycyjnie to danie przygotowuje się z jagnięciny lub baraniny, jednak prawda jest taka, że souvlaki można zrobić praktycznie ze wszystkiego. Dlatego popularne są souvlaki drobiowe, wieprzowe czy też cielęce. O wiele ważniejsza od gatunku mięsa jest jego jakość - dobre nie potrzebuje zbyt dużej ilości przypraw. Wystarczy kilka kropel oliwy, szczypta oregano i cytryna, by cieszyć się fantastycznym daniem.
Fot. Fotolia
Oczywiście nie musimy ograniczać się wyłącznie do tych przypraw - równie dobrze możemy stworzyć aromatyczną mieszankę. Cząber, rozmaryn, tymianek, ostra papryka, szałwia oraz cynamon to sztandarowe przyprawy kuchni greckiej. Warto z nimi nieco poeksperymentować, by stworzyć wyjątkowe połączenia smakowe. Dobrze je mieszać z sokiem z cytryny lub octem winnym, by uzyskać bardziej wyrazistą marynatę do mięs. To szczególnie istotne, kiedy planujemy przygotować souvlaki z wieprzowiny lub wołowiny.
Souvlaki serwuje się na rozmaite sposoby. Najczęściej podaje się je zawinięte w chlebku pita z dodatkiem surówek i frytek - takie zestawienie często można spotkać pod nazwą „gyros” lub „kebab”. W innej wersji szaszłyki podawane są na talerzu z frytkami i tzatzikami. W Grecji można również spotkać souvlaki sprzedawane w pudełku - danie jest gorące, gotowe do zjedzenia na miejscu i zapakowane w taki sposób, że można je zabrać ze sobą. Zresztą - robiąc je w domu również można je szybko zapakować na wynos, dzięki czemu możemy cieszyć się pysznym lunchem!
A Wy co sądzicie na temat kuchni greckiej i królujących w niej souvlaków? Próbowaliście tego przysmaku? A może macie swój patent na jego przygotowanie? Czekamy na Wasze opinie i przepisy!