W
kuchni brazylijskiej przygotowuje się wiele potraw mięsnych, np. churrasco lub coxinha. Do mięs dodaje się zasmażkę - tzw. farofa. Do przyrządzania dań często wykorzystywane są też krewetki oraz mleko kokosowe i olej palmowy.
Mięsne potrawy kuchni brazylijskiej
Feijoada to danie z wielu rodzajów mięs: łopatki wieprzowej, wędzonych żeberek, rostbefu oraz pikantnej kiełbasy. Dodaje się do nich czarną suszoną fasolę, czosnek, cebulę, jarmuż, kapustę włoską, pomarańcze i przyprawy. Ocet z czerwonego wina nadaje potrawie szczególnego aromatu. Kolejnym daniem rodem z kuchni brazylijskiej jest churrasco - wybór mięs
prosto z grilla podawanych z sałatką brazylijską, puree ziemniaczanym,
gulaszową zupą estofado oraz deserem: musem z marakui lub grillowanymi ananasami na deser. Wielbiciele drobiu powinni spróbować dania o nazwie coxinha z piersi kurczaka lub coração z kurzych serduszek. Do mięs dodaje się zasmażaną mączkę z manioku z bekonem, masłem i solą - farofa bądź
ostre sosy.
Dania z krewetkami w kuchni brazylijskiej
W kuchni brazylijskiej jest
wiele dań, których głównym składnikiem są krewetki. Jednym z nich jest potrawa o nazwie acarajé m.in. z białą fasolą, serem gouda i pomidorami. Do moqueca oprócz krewetek dodaje się też cebulę, paprykę, pomidory, kolendrę, olej palmowy i mleko kokosowe. Caruru to natomiast danie z orzechami nerkowca, doprawiane chili i curry. Do niego również - jak do wielu potraw w kuchni brazylijskiej - używa się oleju palmowego.
Vatapá - zupa kuchni brazylijskiej
Vatapá to kolejne danie rodem z Brazylii, do którego dodaje się mleko kokosowe. Ta kremowa zupa jest przyrządzana ze świeżymi i suszonymi krewetkami, czosnkiem, papryczkami chili i cebulą. Dodaje się do niej masło orzechowego oraz olej dende.
Beijinho - brazylijski deser
Brazylijczycy często sięgają po deser o nazwie
beijinho. Przygotowuje się go z mleka skondensowanego, masła i wiórek kokosowych. Słodki przysmak można udekorować cukrem pudrem.
Zdjęcie: Fotolia