Kuchnia amerykańska, czyli jaka?
Ze względu na to, że Stany Zjednoczone to kraj imigrantów z całego świata kuchnia amerykańska doskonale to odzwierciedla; można by powiedzieć, że jest to ultimate fusion cuisine - ostateczna kuchnia fusion. Pomimo, że potrawy pochodzą z innych rejonów świata niektóre są popularne na całym świecie i uważane za typowo amerykańskie.
Historycznie, amerykańscy Indianie żywili się nie tylko rybami ale wszelkiego rodzaju owocami morza włącznie z wielorybami na północno-zachodnim wybrzeżu Pacyfiku. Używanie grilla było powszechne. Ponieważ nie posiadali garnków, w których mogli gotować nad ogniem, to używali innych sposobów - nagrzewali kamienie bezpośrednio w ogniu, które potem wrzucali do garnka z wodą aż woda zaczęła się gotować i wtedy mogli ugotować mięso i warzywa. Na terenach południowo-zachodnich budowali piece z cegły suszonej adobe zwane hornos, w których piekli m.in. mięsa i chleb kukurydziany, w innych rejonach piekli w piecach ziemnych.
Gdy koloniści przybyli do Ameryki początkowo używali tych samych zbóż co w Anglii, hodowali te same zwierzęta na mięso i ubiór, przygotowywali żywność w ten sam sposób - wyjątkiem były lokalne warzywa i dziczyzna, podobne do tych w Anglii. Później to się trochę zmieniło, chociaż brytyjska kuchnia była normą, a kuchnia francuska była wręcz wyszydzana - do tego stopnia, że czasem imigranci francuskiego pochodzenia byli nawet deportowani, ostatecznie przenieśli się do Luizjany, która współcześnie jest znana z doskonałej kuchni na bazie francuskiej.
W XVIII-tym i XIX-tym wieku stworzono wiele nowych potraw i napojów, niektóre znane tylko w poszczególnych regionach (Rocky Mountain oysters), inne w całym kraju (peanut butter) a jeszcze inne na całym świecie (popcorn, Coca Cola, brownies).
Współcześnie charakterystyczną cechą kuchni amerykańskiej jest fusion różnych etnicznych i regionalnych potraw w zupełnie nowy styl gotowania. Kuchnia azjatycka grała szczególnie dużą rolę w amerykańskiej kuchni fusion. Podobnie, niektóre potrawy uważane za typowo amerykańskie pochodzą z innych krajów, amerykańscy kucharze zmieniali te potrawy w ciągu lat do tego stopnia, że teraz te potrawy są lubiane na całym świecie i uważane za amerykańskie. Hot dogi i hamburgery to tradycyjne potrawy niemieckie teraz uważane za amerykańskie. Pizza szalenie popularna w całym kraju przywędrowała z włoskimi imigrantami.
Ciasto "typowo amerykańskie"
Apple pie zajmuje szczególne miejsce w kuchni amerykańskiej. Angielskie przepisy na apple pie datują się do czasów Chaucera - znanego jako ojciec angielskiej literatury i uważanego za największego angielskiego poetę średniowiecza. Przepis z 1381 roku wymienia w składnikach dobre jabłka, dobre przyprawy, figi, rodzynki i gruszki. W angielskich koloniach w Ameryce apple pie musiał zaczekać na przybycie europejskich odmian jabłoni, jako że nie było jabłek w Ameryce i początkowo raczej robili oni cydr z dostępnych jabłek, są jednak osiemnastowieczne przepisy amerykańskie na apple pie i od tamtej pory apple pie stał się bardzo popularnym deserem.
XVIII-wieczny historyk dr. Israel Acrelius pisał "Apple pie jest pieczony cały rok i gdy świeżych jabłek już nie ma suszone są używane, jest posiłkiem wieczornym dla dzieci". Chociaż apple pie był jedzony na długo przed europejską kolonizacją Ameryki, w Stanach Zjednoczonych jest powiedzenie "as American as apple pie" ("amerykańskie jak apple pie") - to znaczy "typowo amerykańskie".
Pisząc o kuchni amerykańskiej nie można zapomnieć o Thanksgiving Day - dosłownie Dzień Dziękczynienia, jest to święto obchodzone w USA w czwarty czwartek listopada, uważane za największe święto w kraju. Początek świętu dali pielgrzymi, członkowie Angielskiego Kościoła Separatystycznego, którzy przybyli do Ameryki na pokładzie statku Mayflower. Wylądowali na Skale Plymouth 11 grudnia 1620 roku, założyli kolonię Plymouth, obecnie stan Massachusetts.
Po pierwszej ostrej zimie zmarło 46 ze 102 osób przybyłych na Mayflower ale ponieważ żniwa 1621 roku były obfite, koloniści uczcili to świętem wraz z 91 Indianami z plemienia Wampanoag, którzy pomogli im przetrwać pierwszy rok, a Squanto był tłumaczem dzięki wcześniejszym kontaktom z podróżnikami brytyjskimi. Obchody trwały 3 tygodnie i święto miało więcej z tradycyjnych angielskich obyczajów dożynkowych niż "obchodów dziękczynnych". Indianie dostarczyli na ucztę co najmniej pięć jeleni, ale nie było sosu żurawinowego, ziemniaków, ciasta z dyni (pumpkin pie) ani indyków, które teraz są praktycznie obowiązkowe na stole obchodząc Thanksgiving. Prezydent Abraham Lincoln ogłosił je świętem narodowym w 1863 roku.
Kulinarni celebryci
W świecie kulinarnym Julia Child to amerykańska ikona znana na całym świecie, jedna z pierwszych w kategorii chef celebryta. Współcześnie do listy chef celebryta należą m.in. Mario Batali, Alton Brown, Emeril Lagasse, Michael Symon, Bobby Flay, Paula Deen, Amanda Freitag, Alexandra Guarnaschelli, Martin Yan pochodzenia chińskiego, Masaharu Morimoto pochodzenia japońskiego i Anthony Bourdain. No i oczywiście mamy też Marthę Stewart, polskiego pochodzenia, ur. w 1941 r. w Jersey City w stanie New Jersey jako Martha Helena Kostyra.
Martha to nie tyle chef kulinarny, ale raczej potentatka biznesowa, autorka, wydawca magazynu, prezenterka telewizyjna - ma swój program telewizyjny w którym oprócz pichcenia prezentuje wszystko na tematy domowe, w młodszym wieku była modelką, jest właścicielką ogromnej medialnej fortuny (Martha Stewart Living Omnimedia), jedna z najbogatszych kobiet w USA a do swojej fortuny doszła zaczynając od małej firmy cateringowej, ogólnie jest bardzo lubiana.
Polecam swój przepis na Ciasto - flaga USA >>>
Zobacz też Kuchnia regionalna USA cz. I, Kuchnia regionalna USA cz. II, Kuchnia regionalna USA cz. III
Słowniczek:
-apple pie - jabłecznik lub szarlotka a bardziej dokładnie tarta jabłkowa, czasem podawany z bitą śmietaną lub lodami;
-cydr - w większości krajów świata gdzie cydr jest popularny, nazwa "cydr" odnosi się do trunku alkoholowego natomiast w USA taki napój nazywa się "mocny cydr" - "hard cider" a słowo "cider" jest zarezerwowane dla napoju bezalkoholowego, podobnego do soku jabłkowego;
-peanut butter - masło orzechowe wytwarzane z orzeszków ziemnych;
-brownie - ciasto czekoladowe z małą ilością mąki typowe dla kuchni amerykańskiej;
-Rocky Mountain oysters - dosłownie ostrygi Gór Skalistych a co to jest? Są to jądra cielęce znane też pod kilkoma innymi zwodniczymi nazwami "cowboy caviar" (kawior cowboyski), "dusted nuts" (zakurzone orzechy - u nas raczej zwane jaja), "bull fries" (bycze frytki) czy "swinging beef" (huśtająca się wołowina), chociaż Rocky Mountain oysters jest nazwą najbardziej znaną.
Ze względu na to, że Stany Zjednoczone to kraj imigrantów z całego świata kuchnia amerykańska doskonale to odzwierciedla; można by powiedzieć, że jest to ultimate fusion cuisine - ostateczna kuchnia fusion. Pomimo, że potrawy pochodzą z innych rejonów świata niektóre są popularne na całym świecie i uważane za typowo amerykańskie.
Historycznie, amerykańscy Indianie żywili się nie tylko rybami ale wszelkiego rodzaju owocami morza włącznie z wielorybami na północno-zachodnim wybrzeżu Pacyfiku. Używanie grilla było powszechne. Ponieważ nie posiadali garnków, w których mogli gotować nad ogniem, to używali innych sposobów - nagrzewali kamienie bezpośrednio w ogniu, które potem wrzucali do garnka z wodą aż woda zaczęła się gotować i wtedy mogli ugotować mięso i warzywa. Na terenach południowo-zachodnich budowali piece z cegły suszonej adobe zwane hornos, w których piekli m.in. mięsa i chleb kukurydziany, w innych rejonach piekli w piecach ziemnych.
Gdy koloniści przybyli do Ameryki początkowo używali tych samych zbóż co w Anglii, hodowali te same zwierzęta na mięso i ubiór, przygotowywali żywność w ten sam sposób - wyjątkiem były lokalne warzywa i dziczyzna, podobne do tych w Anglii. Później to się trochę zmieniło, chociaż brytyjska kuchnia była normą, a kuchnia francuska była wręcz wyszydzana - do tego stopnia, że czasem imigranci francuskiego pochodzenia byli nawet deportowani, ostatecznie przenieśli się do Luizjany, która współcześnie jest znana z doskonałej kuchni na bazie francuskiej.
W XVIII-tym i XIX-tym wieku stworzono wiele nowych potraw i napojów, niektóre znane tylko w poszczególnych regionach (Rocky Mountain oysters), inne w całym kraju (peanut butter) a jeszcze inne na całym świecie (popcorn, Coca Cola, brownies).
Współcześnie charakterystyczną cechą kuchni amerykańskiej jest fusion różnych etnicznych i regionalnych potraw w zupełnie nowy styl gotowania. Kuchnia azjatycka grała szczególnie dużą rolę w amerykańskiej kuchni fusion. Podobnie, niektóre potrawy uważane za typowo amerykańskie pochodzą z innych krajów, amerykańscy kucharze zmieniali te potrawy w ciągu lat do tego stopnia, że teraz te potrawy są lubiane na całym świecie i uważane za amerykańskie. Hot dogi i hamburgery to tradycyjne potrawy niemieckie teraz uważane za amerykańskie. Pizza szalenie popularna w całym kraju przywędrowała z włoskimi imigrantami.
Ciasto "typowo amerykańskie"
Apple pie zajmuje szczególne miejsce w kuchni amerykańskiej. Angielskie przepisy na apple pie datują się do czasów Chaucera - znanego jako ojciec angielskiej literatury i uważanego za największego angielskiego poetę średniowiecza. Przepis z 1381 roku wymienia w składnikach dobre jabłka, dobre przyprawy, figi, rodzynki i gruszki. W angielskich koloniach w Ameryce apple pie musiał zaczekać na przybycie europejskich odmian jabłoni, jako że nie było jabłek w Ameryce i początkowo raczej robili oni cydr z dostępnych jabłek, są jednak osiemnastowieczne przepisy amerykańskie na apple pie i od tamtej pory apple pie stał się bardzo popularnym deserem.
XVIII-wieczny historyk dr. Israel Acrelius pisał "Apple pie jest pieczony cały rok i gdy świeżych jabłek już nie ma suszone są używane, jest posiłkiem wieczornym dla dzieci". Chociaż apple pie był jedzony na długo przed europejską kolonizacją Ameryki, w Stanach Zjednoczonych jest powiedzenie "as American as apple pie" ("amerykańskie jak apple pie") - to znaczy "typowo amerykańskie".
Pisząc o kuchni amerykańskiej nie można zapomnieć o Thanksgiving Day - dosłownie Dzień Dziękczynienia, jest to święto obchodzone w USA w czwarty czwartek listopada, uważane za największe święto w kraju. Początek świętu dali pielgrzymi, członkowie Angielskiego Kościoła Separatystycznego, którzy przybyli do Ameryki na pokładzie statku Mayflower. Wylądowali na Skale Plymouth 11 grudnia 1620 roku, założyli kolonię Plymouth, obecnie stan Massachusetts.
Po pierwszej ostrej zimie zmarło 46 ze 102 osób przybyłych na Mayflower ale ponieważ żniwa 1621 roku były obfite, koloniści uczcili to świętem wraz z 91 Indianami z plemienia Wampanoag, którzy pomogli im przetrwać pierwszy rok, a Squanto był tłumaczem dzięki wcześniejszym kontaktom z podróżnikami brytyjskimi. Obchody trwały 3 tygodnie i święto miało więcej z tradycyjnych angielskich obyczajów dożynkowych niż "obchodów dziękczynnych". Indianie dostarczyli na ucztę co najmniej pięć jeleni, ale nie było sosu żurawinowego, ziemniaków, ciasta z dyni (pumpkin pie) ani indyków, które teraz są praktycznie obowiązkowe na stole obchodząc Thanksgiving. Prezydent Abraham Lincoln ogłosił je świętem narodowym w 1863 roku.
Kulinarni celebryci
W świecie kulinarnym Julia Child to amerykańska ikona znana na całym świecie, jedna z pierwszych w kategorii chef celebryta. Współcześnie do listy chef celebryta należą m.in. Mario Batali, Alton Brown, Emeril Lagasse, Michael Symon, Bobby Flay, Paula Deen, Amanda Freitag, Alexandra Guarnaschelli, Martin Yan pochodzenia chińskiego, Masaharu Morimoto pochodzenia japońskiego i Anthony Bourdain. No i oczywiście mamy też Marthę Stewart, polskiego pochodzenia, ur. w 1941 r. w Jersey City w stanie New Jersey jako Martha Helena Kostyra.
Martha to nie tyle chef kulinarny, ale raczej potentatka biznesowa, autorka, wydawca magazynu, prezenterka telewizyjna - ma swój program telewizyjny w którym oprócz pichcenia prezentuje wszystko na tematy domowe, w młodszym wieku była modelką, jest właścicielką ogromnej medialnej fortuny (Martha Stewart Living Omnimedia), jedna z najbogatszych kobiet w USA a do swojej fortuny doszła zaczynając od małej firmy cateringowej, ogólnie jest bardzo lubiana.
Polecam swój przepis na Ciasto - flaga USA >>>
Zobacz też Kuchnia regionalna USA cz. I, Kuchnia regionalna USA cz. II, Kuchnia regionalna USA cz. III
Słowniczek:
-apple pie - jabłecznik lub szarlotka a bardziej dokładnie tarta jabłkowa, czasem podawany z bitą śmietaną lub lodami;
-cydr - w większości krajów świata gdzie cydr jest popularny, nazwa "cydr" odnosi się do trunku alkoholowego natomiast w USA taki napój nazywa się "mocny cydr" - "hard cider" a słowo "cider" jest zarezerwowane dla napoju bezalkoholowego, podobnego do soku jabłkowego;
-peanut butter - masło orzechowe wytwarzane z orzeszków ziemnych;
-brownie - ciasto czekoladowe z małą ilością mąki typowe dla kuchni amerykańskiej;
-Rocky Mountain oysters - dosłownie ostrygi Gór Skalistych a co to jest? Są to jądra cielęce znane też pod kilkoma innymi zwodniczymi nazwami "cowboy caviar" (kawior cowboyski), "dusted nuts" (zakurzone orzechy - u nas raczej zwane jaja), "bull fries" (bycze frytki) czy "swinging beef" (huśtająca się wołowina), chociaż Rocky Mountain oysters jest nazwą najbardziej znaną.
kołczu
Polpal