Kuchnia norweska jest kojarzona przede wszystkim z morzem i jego produktami. Najpopularniejsze ryby norweskie to łosoś, dorsz i śledź. Jada się tutaj także halibuty, makrele, karmazyny, żabnice oraz bardziej egzotyczne dla Polaków ryby, takie jak brosma, molwa, zębacz czy plamiak. Z ryb przyrządza się także tradycyjną zupę norweską, tatara, klopsiki rybne oraz pudding. Inna słynna potrawa to norweski ser karmelowy, czyli brunost. Podaje się go najczęściej z ciemnym pieczywem i słodkim dżemem. Na deser Norwegowie przygotowują kransekake, czyli tradycyjne ciasto norweskie. Wypiek ma kształt bardzo wysokiego stożka i smak migdałów. Lubiane jest tutaj także ciasto czekoladowe oraz bułeczki cynamonowe.
Łosoś ze szpinakiem

Łosoś ze szpinakiem

Łosoś ze szpinakiem to wyjątkowo smaczne, zdrowe i lekkie danie. Polecamy je osobom liczącym kalorie. Możemy podać je na codzienny obiad lub na kolacje przy świecach. Prezentuje się wyjątkowo elegancko, a jednocześnie jest proste w wykonaniu. Łososia możemy upiec ze szpinakiem, zawinąć w ciasto francuskie lub podać z dodatkiem makaronu.

Pstrąg smażony

Pstrąg smażony

Pstrąg smażony na patelni to szybki i łatwy w przygotowaniu posiłek. Ryba przed obróbką powinna być dokładnie umyta, skropiona sokiem z cytryny (lub limonki) i obłożona czosnkiem pokrojonym w plastry. Tak przygotowany pstrąg powinien marynować się w lodówce przez dobę. Do smażenia na patelni najlepiej użyć klarowanego masła. Rybę smaży się przez około 5 minut z każdej ze stron, a następnie suszy na papierowym ręczniku. Pstrąg świetnie smakuje podany z masłem ziołowym, z ziemniakami lub chrupkim pieczywem.

Pstrąg pieczony

Pstrąg pieczony

Pstrąg pieczony to szybkie i proste w przygotowaniu danie. Rybę można zapiekać w piekarniku, w rękawie, razem z warzywami lub na patelni. Pstrąg przygotowany w taki sposób nie traci żadnych wartości odżywczych i jest bardzo aromatyczny. Przez pieczeniem warto go zamarynować w maśle z dodatkiem soli, pieprzu, czosnku i soku z cytryny. Pstrąga piecze się przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podaje się go zazwyczaj ze świeżym pieczywem, ziemniakami lub ryżem.

Łosoś pieczony w folii

Łosoś pieczony w folii

Łosoś pieczony w folii jest smacznym daniem, które doskonale komponuje się z kaszami, ryżem lub ziemniakami, sezonowymi sałatkami, a także domowymi salsami. Rybę należy umyć, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem i ułożyć na kawałku folii aluminiowej. Łososia skrapia się oliwą, doprawia solą, pieprzem oraz rozmarynem. Aby danie nabrało smaku i aromatu, rybę obkłada się plasterkami cytryny i warzywami np. porem. Całość można oprószyć świeżym, posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Pstrąg z grilla

Pstrąg z grilla

Pstrąg z grilla to danie delikatne i rozpływające się w ustach. Do jego przygotowania potrzeba: limonki, oliwy z oliwek, bazylii i pieprzu. Ryby przed obróbką powinny być wypatroszone, oskrobane, umyte i osuszone. Następnie skrapia je się sokiem z limonki, doprawia solą i pieprzem. Pstrąga przed grillowaniem delikatnie nacina się i smaruje oliwą z oliwek. Do środka każdej z ryb wkłada się po gałązce bazylii. Ryby grilluje się po 10 minut z każdej strony. Idealnie smakują podane z pomidorami.

Łosoś z grilla

Łosoś z grilla

Łosoś z grilla wymaga wcześniejszego skropienia go sokiem z cytryny i posypania odrobiną pieprzu, ziołowego bądź cytrynowego. Łosoś grillowany zachowuje więcej naturalnych soków niż ryba smażona. Można przygotować również łososia z patelni grillowej lub z grilla elektrycznego – wystarczy zwilżyć rozgrzane urządzenie oliwą albo olejem. Marynata do łososia z grilla sprawi, że łosoś grillowany w piekarniku pozostanie soczysty i kruchy. Taka ryba nadaje się idealnie do sałatki z grillowanym łososiem.

Łosoś z brokułami

Łosoś z brokułami

Łosoś z brokułami to pomysł na dietetyczne danie, które jednocześnie będzie wyjątkowo dobrze smakować, Możemy przygotować je na rodzinny obiad i nawet dzieci powinny być z niego zadowolone. Przyrządzamy łososia na parze, smażonego lub pieczonego z brokułami. Dobrym pomysłem będzie także polanie naszej potrawy sosem śmietanowym.

Łosoś ze szparagami

Łosoś ze szparagami

Łosoś ze szparagami to wspaniały pomysł na wiosenne danie obiadowe lub kolację. Jest proste w przygotowaniu, lekkie i smaczne. Dobrze będzie smakował łosoś pieczony, gotowany, czy smażony ze szparagami, możemy również podać go w sosie śmietanowym. Za każdym razem będzie wspaniale prezentować się na naszych talerzach. Możemy do jego przygotowania użyć łososia surowego lub wędzonego.