Łosoś to jedna z ryb, która najczęściej ląduje na naszych talerzach. Jego charakterystyczny smak posiada wielu zwolenników. Jedną z najpopularniejszych potraw z jego udziałem jest łosoś z piekarnika. To wspaniały pomysł na obiad lub kolację. O ile będzie on przygotowany w odpowiedni sposób. Jedną z najważniejszych rzeczy w tym przypadku jest czas pieczenia łososia.
Ilość czasu, jaka jest potrzebna, by łosoś upiekł się w piekarniku, jest różna, w zależności od sposobu przygotowywania oraz wielkości ryby:
Łososia można piec w różnych temperaturach z zakresu od 170 do 220 st. C. Te różnice wynikają ze sposobu przygotowania (czy chcemy, aby mięso się szybko przyrumieniło na zewnątrz, czy ma być równo wypieczone), wybranej techniki (w folii lub bez) oraz tego, czy oprócz ryby są pieczone także inne składniki.
Łososia możesz też usmażyć: rybę wystarczy smażyć po 2 - 3 minuty z każdej strony.
Ile piec łososia w piekarniku?
Ilość czasu, jaka jest potrzebna, by łosoś upiekł się w piekarniku, jest różna, w zależności od sposobu przygotowywania oraz wielkości ryby:
Jak długo piec łososia w zależności od rozmiaru?
Tu rządzi podstawowa zasada, że im mniejszy kawałek, tym krócej powinno się piec rybę:- Cały filet piecze się około 30-35 minut. Jeśli jest wyjątkowo duży i gruby – czas ten należy wydłużyć.
- Kawałek fileta piecze się około 20 minut.
- Dzwonko: 15-20 minut.
Jak długo piec łososia w folii, naczyniu, bez przykrycia?
Łosoś to ryba, którą można bardzo łatwo wysuszyć. Dlatego:- Łososia w folii pieczemy około 20-40 minut (w zależności od wielkości kawałka).
- Łososia w naczyniu żaroodpornym około 20-30 minut.
- Łososia bez przykrycia (na blasze do pieczenia lub kratce) – maksymalnie 15-20 minut. Jest to metoda, przy której najłatwiej wysuszyć i spalić rybę!
W ilu stopniach piec łososia?
Łososia można piec w różnych temperaturach z zakresu od 170 do 220 st. C. Te różnice wynikają ze sposobu przygotowania (czy chcemy, aby mięso się szybko przyrumieniło na zewnątrz, czy ma być równo wypieczone), wybranej techniki (w folii lub bez) oraz tego, czy oprócz ryby są pieczone także inne składniki.
Łososia możesz też usmażyć: rybę wystarczy smażyć po 2 - 3 minuty z każdej strony.