Podroby to nic innego jak wnętrzności zwierząt, wykorzystywane w kulinariach. Ich wyjątkowy smak można wydobyć poprzez odpowiednią obróbkę. Co ciekawe są one serwowane w najznakomitszych restauracjach! Dlatego odkryj na nowo wyjątkowy smak podrobów, do których należą: wątróbka, ozorki, serce, płuca i mózg.

Zaletą podrobów jest ich niska cena i cenne składniki, takie jak żelazo, cynk i witamina A. Dlatego przełam się i wypróbuj pyszne przepisy na podroby! Żołądki w pomidorach, flaki wołowe, kotleciki z ozora czy potrawka z serduszek drobiowych to rzeczy, które warto wypróbować! Ale to nie koniec – prawdziwym hitem jest wątróbka. Drobiowa, wieprzowa a może cielęca? Wypróbuj różne jej wersje! Wątróbka w sosie własnym, wątróbka z cebulą a może duszona? Wybierz ulubiony wariant i zrób go na obiad!
Ozorki

Ozorki

Ozorki w sosie chrzanowym są smacznym, sycącym i aromatycznym daniem obiadowym. Potrawę zazwyczaj podaje się z puree ziemniaczanym, gotowanymi ziemniakami, kluskami śląskimi, ryżem bądź kaszą gryczaną lub jęczmienną. Ozorki wieprzowe świetnie komponują się również ze smażonymi buraczkami bądź marchewką z groszkiem. Oczyszczone mięso należy dusić do momentu, aż stanie się miękkie. Następnie ozorki kroi się na plastry i podaje na ciepło.

Wątróbka

Wątróbka

Wątróbka to mięso o ciemnym kolorze i intensywnym zapachu. Wątróbka wieprzowa, drobiowa lub cielęca przed obróbką termiczną powinna być wymoczona w mleku lub jogurcie naturalnym. Mięso podaje się z sosem, np. musztardowym lub pomidorowym. Wątróbka z cebulką to najpopularniejsza forma podania potrawy. Mięso będzie miękkie i soczyste, jeśli obsmaży się je krótko ze wszystkich stron na dużym ogniu, a następnie zmniejszy intensywność płomienia. Dzięki temu unika się odsączania za dużej ilości krwi. Mięso doprawia się solą, ale dopiero po usmażeniu.

Cynaderki

Cynaderki

Cynaderki to nerki wołowe, cielęce lub wieprzowe. Mięso wymaga długiego przygotowywania, jednak efekt jest wart pracy. Najczęściej łączy się je z sosem śmietankowym, cebulą, bulionem, koprem i masłem. Cynaderki zwykle podaje się klasycznie, czyli z ziemniakami i kiszonymi ogórkami. Popularnymi potrawami z wykorzystaniem cynaderek to gulasz z nerek lub cynadry w sosie pieczarkowym. Nerka zwierzęca jest bogatym źródłem białka oraz zawiera witaminy A, D, E.

Grasica

Grasica

Grasica cielęca lub jagnięca są najczęściej używane w kuchni. Ich smak przypomina nieco wątróbkę. To gruczoł, który można usmażyć, udusić, zapiec bądź grillować. Najlepiej smakuje przyprawiony estragonem, cytryną oraz pieprzem. Grasicę wieprzową warto podać z sosem przygotowanym z mango lub dodać do pasztetu. Z wołowej natomiast można zrobić roladę bądź galaretę. Ugotowaną w bulionie grasicę można podać z sałatką, a usmażoną z ostrym sosem curry bądź łagodniejszym beszamelowym.