Kaszanka to potrawa, którą jedni uwielbiają, inni nienawidzą. Jej smak zależy od składników, z których jest zrobiona oraz sposobu przyrządzenia. Najpopularniejszym sposobem jest jej usmażenie wraz z cebulą i podanie z chlebem. Można ją również grillować, dzięki czemu będzie chrupiąca z wierzchu i sypka w środku. Dlaczego kaszanka ma taką konsystencję? Wszystko dzięki jej składowi.
Z czego jest zrobiona kaszanka?
Podstawą kaszanki są tak naprawdę dwa składniki: kasza i podroby wieprzowe. Pozostałe elementy są opcjonalne i zależą od typu wędliny, jaką chcemy uzyskać. Jaki skład posiada każda odmiana kaszanki?
a) Kaszanka tradycyjna:
Czym doprawić kaszankę?
Do kaszanki najczęściej wykorzystuje się liście laurowe i ziele angielskie. Aby była wyrazistsza w smaku, warto do niej dodać jałowca, czosnek (świeży lub w płatkach) oraz sól. Można się także pokusić o pieprz (w ziarnach lub mielony), cynamon (doskonale komponuje się z mięsem!) lub paprykę suszoną. Dobrym wyborem jest również majeranek oraz gałka muszkatołowa.
Z czego jest zrobiona kaszanka?
Podstawą kaszanki są tak naprawdę dwa składniki: kasza i podroby wieprzowe. Pozostałe elementy są opcjonalne i zależą od typu wędliny, jaką chcemy uzyskać. Jaki skład posiada każda odmiana kaszanki?
a) Kaszanka tradycyjna:
- Kasza – najczęściej gryczana lub jęczmienna, choć można eksperymentować również z innymi odmianami. To dzięki niej kaszanka jest tak krucha.
- Podroby – podstawą jest głowizna i wątróbka. Można również sięgnąć po płucka, ozorki i ryjki.
- Mięso – najczęściej boczek lub podgardle.
- Przyprawy – liście laurowe, sól, ziele angielskie, pieprz, jałowiec, czosnek.
- Krew – suszona lub w płynie, do kupienia poprzez sklepy internetowe lub w dobrych sklepach mięsnych.
- Jelita – o ile robimy wersję przypominającą kiełbasę. Jeśli wybieramy tę w słoiku – są zbędne.
Czym doprawić kaszankę?
Do kaszanki najczęściej wykorzystuje się liście laurowe i ziele angielskie. Aby była wyrazistsza w smaku, warto do niej dodać jałowca, czosnek (świeży lub w płatkach) oraz sól. Można się także pokusić o pieprz (w ziarnach lub mielony), cynamon (doskonale komponuje się z mięsem!) lub paprykę suszoną. Dobrym wyborem jest również majeranek oraz gałka muszkatołowa.