Z czego robi się kaszankę?

Tradycyjna kaszanka robiona jest na bazie podrobów wieprzowych, kaszy i krwi. W wersji białej nie wykorzystuje się ostatniego składnika.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Z czego robi się kaszankę?
fot. Fotolia
Kaszanka to potrawa, którą jedni uwielbiają, inni nienawidzą. Jej smak zależy od składników, z których jest zrobiona oraz sposobu przyrządzenia. Najpopularniejszym sposobem jest jej usmażenie wraz z cebulą i podanie z chlebem. Można ją również grillować, dzięki czemu będzie chrupiąca z wierzchu i sypka w środku. Dlaczego kaszanka ma taką konsystencję? Wszystko dzięki jej składowi.

Z czego jest zrobiona kaszanka?

Podstawą kaszanki są tak naprawdę dwa składniki: kasza i podroby wieprzowe. Pozostałe elementy są opcjonalne i zależą od typu wędliny, jaką chcemy uzyskać. Jaki skład posiada każda odmiana kaszanki?

a) Kaszanka tradycyjna:
  • Kasza – najczęściej gryczana lub jęczmienna, choć można eksperymentować również z innymi odmianami. To dzięki niej kaszanka jest tak krucha.
  • Podroby – podstawą jest głowizna i wątróbka. Można również sięgnąć po płucka, ozorki i ryjki.
  • Mięso – najczęściej boczek lub podgardle.
  • Przyprawy – liście laurowe, sól, ziele angielskie, pieprz, jałowiec, czosnek.
  • Krew – suszona lub w płynie, do kupienia poprzez sklepy internetowe lub w dobrych sklepach mięsnych.
  • Jelita – o ile robimy wersję przypominającą kiełbasę. Jeśli wybieramy tę w słoiku – są zbędne.
b) Kaszanka biała – powstaje tak samo jak tradycyjna. Jedynym wyjątkiem jest nie wykorzystywanie krwi, dzięki czemu jest delikatniejsza w smaku.

Czym doprawić kaszankę?

Do kaszanki najczęściej wykorzystuje się liście laurowe i ziele angielskie. Aby była wyrazistsza w smaku, warto do niej dodać jałowca, czosnek (świeży lub w płatkach) oraz sól. Można się także pokusić o pieprz (w ziarnach lub mielony), cynamon (doskonale komponuje się z mięsem!) lub paprykę suszoną. Dobrym wyborem jest również majeranek oraz gałka muszkatołowa.