Co to jest grasica?

Grasica to gruczoł występujący w organizmach ssaków. W kuchni wykorzystywane są najczęściej grasice cielęce i jagnięce.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Co to jest grasica?
fot. fotolia
W naszej tradycyjnej staropolskiej kuchni podroby były często wykorzystywane. Obecnie wracamy do wielu potraw, które zostały zapomniane. Zaczynamy znowu wykorzystywać na przykład grasicę.

Co to jest grasica?

Grasica jest gruczołem, który w organizmach ssaków znajduje się tuż za mostkiem i odpowiada za odporność i zanika w okresie dojrzewania. W kuchni wykorzystywane są głównie grasice cielęce i jagnięce. Nazywana ona jest  potocznie, z powodu swojej specyficznej konsystencji "mleczkiem". Jej przygotowanie jest bardzo czasochłonne i żmudne.

Jak przygotować grasicę?
  • Najpierw grasicę namaczamy przez  na kilka godzin w bardzo zimnej wodzie,
  • Ułatwi nam to usuwanie pokrywającą ją błonek,
  • W czasie namaczania dwukrotnie zmieniamy wodę,
  • Następnie zanurzamy grasicę we wrzątku na kilka chwil,
  • delikatnie usuwamy błonki ,
  • Teraz możemy ją ugotować w bulionie warzywnym lub obsmażamy na maśle.
Jakie przyrządzić dania z grasicą?
  • Tradycyjny staropolski  sos do mięs- grasicę gotujemy w rosole, następnie rozdrabniamy by zagęścić sos. Przyprawiamy pieprzem, imbirem, zielem angielskim.
  • Grasica smażona z grzybami - obraną z błonek grasicę, solimy, dodajemy pieprzu i po pokrojeniu na małe kawałki lekko obsmażamy na oliwie. Grzyby suszone namaczamy w gorącej wodzie, którą odlewamy i gotujemy je 15 minut  we wrzątku. Kroimy je na kawałki, a płyn przelewamy na patelnię z grasicą. Dodajemy grzyby, przyprawiamy solą i pieprzem, na koniec zalewamy śmietaną i mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Podajemy z ulubioną kaszą.
  • Włoskie risotto z grasicą- Przygotowaną wstępnie grasicę kroimy na małe kawałki. Cebulę kroimy w kostkę i przyrumieniamy na maśle. Dodajemy grasicę i krótko smażymy. Dosypujemy ryż, dolewamy białe wytrawne wino i bulion, przyprawiamy tymiankiem, natką pietruszki oraz solą i pieprzem , mieszamy i gotujemy, aż ryż wchłonie cały płyn, dodając trochę parmezanu.
  • Sałata z grasicą-  W misce mieszamy sałatę, uprażone na suchej patelni orzechy włoskie i kawałki ugotowanej grasicy. Oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, cukier, sól i pieprz  mieszamy ze sobą w słoiczku i na koniec polewamy sałatę