W naszej tradycyjnej staropolskiej kuchni podroby były często wykorzystywane. Obecnie wracamy do wielu potraw, które zostały zapomniane. Zaczynamy znowu wykorzystywać na przykład grasicę.
Co to jest grasica?
Grasica jest gruczołem, który w organizmach ssaków znajduje się tuż za mostkiem i odpowiada za odporność i zanika w okresie dojrzewania. W kuchni wykorzystywane są głównie grasice cielęce i jagnięce. Nazywana ona jest potocznie, z powodu swojej specyficznej konsystencji "mleczkiem". Jej przygotowanie jest bardzo czasochłonne i żmudne.
Jak przygotować grasicę?
Co to jest grasica?
Grasica jest gruczołem, który w organizmach ssaków znajduje się tuż za mostkiem i odpowiada za odporność i zanika w okresie dojrzewania. W kuchni wykorzystywane są głównie grasice cielęce i jagnięce. Nazywana ona jest potocznie, z powodu swojej specyficznej konsystencji "mleczkiem". Jej przygotowanie jest bardzo czasochłonne i żmudne.
Jak przygotować grasicę?
- Najpierw grasicę namaczamy przez na kilka godzin w bardzo zimnej wodzie,
- Ułatwi nam to usuwanie pokrywającą ją błonek,
- W czasie namaczania dwukrotnie zmieniamy wodę,
- Następnie zanurzamy grasicę we wrzątku na kilka chwil,
- delikatnie usuwamy błonki ,
- Teraz możemy ją ugotować w bulionie warzywnym lub obsmażamy na maśle.
- Tradycyjny staropolski sos do mięs- grasicę gotujemy w rosole, następnie rozdrabniamy by zagęścić sos. Przyprawiamy pieprzem, imbirem, zielem angielskim.
- Grasica smażona z grzybami - obraną z błonek grasicę, solimy, dodajemy pieprzu i po pokrojeniu na małe kawałki lekko obsmażamy na oliwie. Grzyby suszone namaczamy w gorącej wodzie, którą odlewamy i gotujemy je 15 minut we wrzątku. Kroimy je na kawałki, a płyn przelewamy na patelnię z grasicą. Dodajemy grzyby, przyprawiamy solą i pieprzem, na koniec zalewamy śmietaną i mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Podajemy z ulubioną kaszą.
- Włoskie risotto z grasicą- Przygotowaną wstępnie grasicę kroimy na małe kawałki. Cebulę kroimy w kostkę i przyrumieniamy na maśle. Dodajemy grasicę i krótko smażymy. Dosypujemy ryż, dolewamy białe wytrawne wino i bulion, przyprawiamy tymiankiem, natką pietruszki oraz solą i pieprzem , mieszamy i gotujemy, aż ryż wchłonie cały płyn, dodając trochę parmezanu.
- Sałata z grasicą- W misce mieszamy sałatę, uprażone na suchej patelni orzechy włoskie i kawałki ugotowanej grasicy. Oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, cukier, sól i pieprz mieszamy ze sobą w słoiczku i na koniec polewamy sałatę.