Przekąski to rodzaj pożywienia podawanego miedzy głównymi posiłkami. Ich rolą jest głównie zaspokojenie małego głodu oraz zaostrzenie apetytu na większy posiłek. Na rynku dostępne są chipsy, paluszki, ciasteczka czy batony, które niestety często zastępują przekąski na imprezę. Są to produkty niezdrowe i nie warte naszej uwagi. Najlepiej zastąpić je owocami, warzywami czy domowymi wypiekami!

Przekąskami pobudzającymi apetyt mogą być tosty, małe kanapeczki z łososiem, a także galareta wieprzowa z warzywami. Do przekąsek należą także mini dania, które często serwowane są na przyjęciach.

Przekąskami takiego typu są paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem, koreczki z żółtego sera, szynki i oliwki czy paluszki z kminkiem i serem. Smakołyki tego rodzaju wykonamy szybko, a ich efektywny wygląd zaskoczy naszych gości.

Między głównymi posiłkami mamy również nieodpartą ochotę na coś słodkiego, wtedy warto sięgnąć po ciasteczka zbożowe, domowe muffinki z kawałkami czekolady lub po prostu soczysty owoc!

Zajadajmy pyszne przekąski i podawajmy je w różnych formach!
Camembert zapiekany

Camembert zapiekany

Camembert może być zapiekany w piekarniku w panierce, lub bez, w towarzystwie warzyw oraz mięsnych dodatków lub suszonej żurawiny. Warto owinąć go folią aluminiową, aby nic się nie rozlało. Jest to również dobry sposób na przygotowanie camemberta z grilla. Camembert zapiekany w piekarniku w cieście francuskim do szybka przekąska, która powstaje w kwadrans. Można owinąć cały krążek sera ciastem lub poporcjować go formując z ciasta małe koperty. Tego typu danie koniecznie należy serwować na gorąco, ponieważ tylko wtedy ser będzie w środku płynny. Ciekawym sposobem na podanie pieczonego camemberta jest nafaszerowanie go składnikami. W tym celu wyjmuje się środek sera łyżką i umieszcza w nim wymieszaną wcześniej żurawinę z suszonymi pomidorami i wyjętym serem.

Camembert panierowany

Camembert panierowany

Camembert panierowany najlepiej podawać z wyrazistymi w smaku dodatkami takimi, jak: żurawina (zarówno suszona jak ta w konfiturze), rukola, zielone oliwki, ananas, orzechy włoskie, frytki, mięso oraz świeże warzywa. W czym panierować camembert? Najprościej użyć do tego kilku łyżek bułki tartej i jajek. W wersjach bardziej wykwintnych oraz bezglutenowych ser panieruje się w sezamie, drobno mielonych orzechach, migdałach oraz przesmażonej na patelni żurawinie. Panierować można cały krążek sera lub przeciąć go w poprzek na dwa cieńsze. Panierkę trzeba zawsze mocno wcisnąć w twardą skórkę sera. Dzięki temu będzie się lepiej trzymała.

Znaleźliśmy 6970 przepisów w kategorii Przekąski

Faworki pieczone

Faworki pieczone

karita karita

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki serowe

Faworki serowe

karita karita

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Warzywne woreczki

Warzywne woreczki

iwa643 iwa643

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Grilowane  pieczarki

Grilowane pieczarki

iwa643 iwa643

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Martadela z grila

Martadela z grila

iwa643 iwa643

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Grilowane szparagii

Grilowane szparagii

iwa643 iwa643

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pomidorki w sreberku

Pomidorki w sreberku

iwa643 iwa643

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kulki orzechowe

Kulki orzechowe

Anula Anula
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Krokiety królewskie

Krokiety królewskie

Bahus Bahus
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bułka z jajkiem

Bułka z jajkiem

kasandra6 kasandra6
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jajka z tunczykiem

Jajka z tunczykiem

ulcia21 ulcia21
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Galaretka z jajkami

Galaretka z jajkami

ulcia21 ulcia21

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szparagi w szynce.

Szparagi w szynce.

iwi69 iwi69
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: