Czy może być coś lepszego od słodkiego ptysia z kremem? Te smakołyki każdy z nas kojarzy – dwa kawałki ciasta przełożone bitą śmietaną lub masą budyniową. Aby się nimi zachwycać wcale nie trzeba biec do cukierni – można je zrobić samodzielnie. Ciasto na ptysie jest proste w przygotowaniu. Wystarczy masło rozpuścić w wodzie w garnku, dodać mąkę i całość sparzyć. Po ostudzeniu dodajemy jajka i mleko. Później pozostaje już tylko podzielić je na porcje, upiec i przełożyć kremem lub wytrawną masą.

Sprawdź przepisy na ptysie – zarówno te w wersji słodkiej, jak i słonej!
Eklerki

Eklerki

Podłużne ciastka z pysznym budyniem? To muszą być eklerki! Są przygotowywane podobnie do ptysiów. Jedyną różnicą jest ich kształt oraz fakt, że często serwuje się je z polewą czekoladową. Ciasto na eklerki jest takie samo jak na karpatkę i ptysie. Parzone w garnku, wymieszane z jajkami a następnie zapieczone smakuje znakomicie. Eklerki najlepiej smakują z budyniem, jednak równie dobrymi pomysłami są bita śmietana lub masa czekoladowa. Warto z nimi poeksperymentować, wykorzystując różne smaki budyniów, w tym malinowy, truskawkowy lub bananowy.

Profiterole

Profiterole

Profiterole, czyli mini-ptysie, to doskonała propozycja na deser. Te drobne ciastka są najczęściej przekładane bitą śmietaną, budyniem lub kremem na bazie serka mascarpone. Całość zdobi polewa czekoladowa, której nie sposób się oprzeć. Profiterolki robi się z ciasta parzonego, które wypieka się w piekarniku. Są banalnie proste i szybkie w przygotowaniu – całość zajmuje nie więcej niż godzinę!

Ptysie z pieczarkami

Ptysie z pieczarkami

Ptysie na słono to doskonała propozycja na imprezy. Wystarczy upieczone ciasto parzone przełożyć farszem z pieczarek, pomidorów, mięsa mielonego lub sera. Całość można serwować na zimno lub na ciepło. Wytrawne ptysie dobrze jest serwować z sosem pomidorowym, czosnkowym lub guacamole. Taka nietypowa przekąska z pewnością przypadnie do gustu Twoim gościom!

Ptysie z kremem

Ptysie z kremem

Trudno sobie wyobrazić ptysie bez jakiegokolwiek kremu. Te ciastka powstałe na bazie ciasta parzonego są uwielbiane przez osoby w każdym wieku. Ptysie z bitą śmietaną lub z kremem budyniowym – trudno sobie wyobrazić smaczniejszy deser. Szczególnie, że krem do ptysiów wcale nie jest trudny do przygotowania. Wystarczy ubić śmietankę kremówkę na sztywno lub wymieszać budyń z masłem. Zajmuje to zaledwie kilka chwil a efekt jest zachwycający. Gotowym kremem wystarczy przełożyć upieczone ciastka i całość posypać cukrem-pudrem.