Sposób przygotowania:
Ptysiowy bakaliowiec
Do garnka wlać szklankę wody, włożyć masło, zagotować, zdjąć z ognia. Energicznie mieszając, wsypać obie mąki. Znów postawić garnek na małym ogniu i jeszcze przez chwilę mieszać, aż ciasto zgęstnieje i będzie od stawać od ścian garnka. Jaja wybijać kolejno do przestudzonego ciasta, ciągle energicznie mieszając. Na końcu wsypać proszek do pieczenia. Włożyć ciasto do prostokątnej blaszki (20 x 17 cm) o wysokich brzegach. Piec około godziny w temperaturze 250˚C, nie otwierając piekarnika. Przygotować krem. Orzechy, śliwki i morele rozdrobnić, rodzynki sparzyć gorącą wodą, osączyć. Jedną czekoladę rozpuścić, drugą pokruszyć. Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody. Przygotować krem we dług przepisu na opakowaniu (długo ubijać), wymieszać z ostudzoną żelatyną i po dzielić na dwie części. Jedną delikatnie wymieszać z bakaliami, szybko wyłożyć na ostudzone ciasto. Drugą wymieszać z ostudzoną, płynną, a także rozkruszoną czekoladą, po czym wyłożyć na masę bakaliową. Posypać (przez sitko) kakao, a wierzch udekorować płatkami migdałowymi lub wiórka mi kokosowymi. Ciasto odstawić na godzinę w chłodne miejsce. (100g - 295 kcal).
darek112