Sposób przygotowania:
Ptysie z masą poziomkową
Zagotować wodę z solą i tłuszczem. Odstawić z ognia. Na gorącą wodę wsypać przesiana mąkę i mieszać szybko, starannie rozbijajaąc grudki. Postawić na ogniu i ogrzewać 3-5 minut nadal mieszając aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Wówczas zestawić z ognia, schłodzic i nie przestając mieszać dodawać kolejno po jednym jajku. Wyrabiac do całkowitego ostudzenia. Płaską blachę zysmarować tłuszczem. Ciasto nabierać łyżką i w odstępach 5-6 cm kłaść płaskie kule wielkoci małych jabłek. Piec 25-30 minut w bardzo gorącym piekarniku (190-220 st). Przez pierwsze 10 minut nie otwierać piekarnika, później uchylic drzwiczki, by para wodna wydostała się na zewnątrz. Po upieczeniu ciastka powinny być równomiernie wysuszone i zrumienione. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na jednolitą masę. Poziomki przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki i przetrzeć przez gęste sito. Połączyć z masą żółtkowo - margarynową, dodać zmielone biszkopty, wymieszać. Do smaku doprawić sokiem z cytryny. Ostudzone ptysie ostrym nożemm przekrajać na pół i przełożyć przygotowaną masą. Z wierzchu posypać cukrem pudrem.
darek112