Składniki na 30 sztuk:
- 1/2 szklanki mleka
- 4 dag masła
- 8 dag mąki
- 2 jajka
- łyżka brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- opakowanie polewy czekoladowej
- gotowy sos owocowy
- płatki migdałowe
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Wykonanie:
1. Mleko zagotuj z masłem i szczyptą soli. Wsyp mąkę, cukier, energicznie mieszaj, trzymając na ogniu, aż dno i boki garnka pokryją się nalotem z ciasta. Przełóż do sporej wysokiej miski, lekko przestudź. Następnie miksując, dodawaj po jajku. Na końcu wsyp proszek do pieczenia.
2 Za pomocą szprycy cukierniczej wyciśnij na blachę wyłożoną papierem do pieczenia 30 cienkich paluszków z ciasta. Piecz 5 minut w temperaturze 220 stopni, zmniejsz temp. do 180 st. i piecz kolejne 15-20 minut, aż paluszki staną się mocno złote i twarde. Połowę paluszków zanurz w rozpuszczonej polewie czekoladowej, posyp płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową. Resztę podawaj z sosem owocowym.
II. Wieniec z owocami
Składniki na 10 porcji:
- 15 dag masła
- 15 dag mąki
- 400 ml wody
- 5 jajek
- 15 dag orzechów włoskich lub laskowych
- cukier puder do posypania
- sól
Krem:
- 600 ml kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- łyżka cukru waniliowego
- 20 dag owoców (np. rozmrożonych truskawek, brzoskwiń z puszki)
Wykonanie:
1. Masło roztop w garnku, wlej 400 ml wody, zagotuj. Zdejmij z ognia, wsyp od razu całą mąkę i dokładnie wymieszaj, tak by nie powstały grudki. Dodaj szczyptę soli. Ostudź. Do schłodzonej masy dodawaj pojedynczo jajka, zmiksuj. Wrzuć drobno posiekane orzechy i wymieszaj. Przełóż masę do szprycy cukierniczej i wyciśnij na wyłożonej pergaminem tortownicy pierścień. Piecz około 25 minut w temperaturze 200 stopni, aż ciasto będzie rumiane. Ostudź.
2. Schłodzoną kremówkę ubij z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Ciasto przekrój w poprzek na pół. Dolną część wypełnij kremem i pokrojonymi owocami, przykryj górną częścią. Schłodź. Oprósz cukrem pudrem.
III. Ciasto orzechowo-ptysiowe
Składniki na 10 porcji:
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 7 jajek -
- 375 ml wody
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
Masa:
- 25 dag mielonego twarogu
- 15 dag zmielonych orzechów laskowych
- szklanka kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- łyżeczka przyprawy do pierników
- 3 łyżeczki żelatyny
- masło do formy
Wykonanie:
1. Zagotuj 375 ml wody z masłem i szczyptą soli. Wsyp mąkę, mieszaj, aż dno i boki garnka pokryją się nalotem. Przełóż do miski, przestudź. Miksując, dodawaj po jajku. Wsyp proszek do pieczenia. Tortownicę (28 cm) wysmaruj masłem. Ciasto przełóż do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdy. Masę wyciśnij na dno, zrób rant wzdłuż obręczy. Z reszty ciasta łyżeczką uformuj małe kuleczki, ułóż na papierze do pieczenia. Piecz 40 min (210 st.), zmniejsz temp. do 190 st. i piecz 10 min. Małe ptysie piecz 20 min (200 st.).
2. Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem i waniliowym. Kremówkę ubij, dodaj z orzechami do sera. Dopraw przyprawą do piernika. Żelatynę namocz w małej ilości wody, rozpuść na parze. Chłodną dodaj do masy. Masę wyłóż na ciasto. Ptysie przekrój, posmaruj resztą masy, ułóż na cieście. Chłodź 4 godz.
Zobacz ciekawy przepis na ptysie z kremem >>
Przepisy oraz zdjęcia pochodzą z Pani domu