Desery z ciasta parzonego

Zobacz przepisy na desery z ciasta parzonego: paluszki w czekoladzie, słodki wieniec z owocami oraz ciasto orzechowo-ptysiowe.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Desery z ciasta parzonego
  I. Paluszki w czekoladzie

 

Składniki na 30 sztuk:

 

- 1/2 szklanki mleka

- 4 dag masła

- 8 dag mąki 

- 2 jajka 

- łyżka brązowego cukru 

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

- szczypta soli

- opakowanie polewy czekoladowej

- gotowy sos owocowy 

- płatki migdałowe

- kandyzowana skórka pomarańczowa

 

Wykonanie:

1. Mleko zagotuj z masłem i szczyptą soli. Wsyp mąkę, cukier, energicznie mieszaj, trzymając na ogniu, aż dno i boki garnka pokryją się nalotem z ciasta. Przełóż do sporej wysokiej miski, lekko przestudź. Następnie miksując, dodawaj po jajku. Na końcu wsyp proszek do pieczenia.

 

2 Za pomocą szprycy cukierniczej wyciśnij na blachę wyłożoną papierem do pieczenia 30 cienkich paluszków z ciasta. Piecz 5 minut w temperaturze 220 stopni, zmniejsz temp. do 180 st. i piecz kolejne 15-20 minut, aż paluszki staną się mocno złote i twarde. Połowę paluszków zanurz w rozpuszczonej polewie czekoladowej, posyp płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową. Resztę podawaj z sosem owocowym.

 

 

 

  II. Wieniec z owocami

 


Składniki na 10 porcji:

 

- 15 dag masła 

- 15 dag mąki 

- 400 ml wody 

- 5 jajek 

- 15 dag orzechów włoskich lub laskowych 

- cukier puder do posypania 

- sól 

 

Krem: 

- 600 ml kremówki 

- 4 łyżki cukru pudru 

- łyżka cukru waniliowego 

- 20 dag owoców (np. rozmrożonych truskawek, brzoskwiń z puszki)

 

 

Wykonanie:

1. Masło roztop w garnku, wlej 400 ml wody, zagotuj. Zdejmij z ognia, wsyp od razu całą mąkę i dokładnie wymieszaj, tak by nie powstały grudki. Dodaj szczyptę soli. Ostudź. Do schłodzonej masy dodawaj pojedynczo jajka, zmiksuj. Wrzuć drobno posiekane orzechy i wymieszaj. Przełóż masę do szprycy cukierniczej i wyciśnij na wyłożonej pergaminem tortownicy pierścień. Piecz około 25 minut w temperaturze 200 stopni, aż ciasto będzie rumiane. Ostudź.

 

2. Schłodzoną kremówkę ubij z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Ciasto przekrój w poprzek na pół. Dolną część wypełnij kremem i pokrojonymi owocami, przykryj górną częścią. Schłodź. Oprósz cukrem pudrem.

 

 

 

  III. Ciasto orzechowo-ptysiowe

 


Składniki na 10 porcji:

 

- 30 dag mąki 

- 15 dag masła 

- 7 jajek -

- 375 ml wody 

- płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

- sól 

 

Masa: 

 

- 25 dag mielonego twarogu 

- 15 dag zmielonych orzechów laskowych 

- szklanka kremówki 

- 2 łyżki cukru pudru 

- 2 opakowania cukru waniliowego 

- łyżeczka przyprawy do pierników 

- 3 łyżeczki żelatyny 

- masło do formy

 

Wykonanie: 

1. Zagotuj 375 ml wody z masłem i szczyptą soli. Wsyp mąkę, mieszaj, aż dno i boki garnka pokryją się nalotem. Przełóż do miski, przestudź. Miksując, dodawaj po jajku. Wsyp proszek do pieczenia. Tortownicę (28 cm) wysmaruj masłem. Ciasto przełóż do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdy. Masę wyciśnij na dno, zrób rant wzdłuż obręczy. Z reszty ciasta łyżeczką uformuj małe kuleczki, ułóż na papierze do pieczenia. Piecz 40 min (210 st.), zmniejsz temp. do 190 st. i piecz 10 min. Małe ptysie piecz 20 min (200 st.).

 

2. Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem i waniliowym. Kremówkę ubij, dodaj z orzechami do sera. Dopraw przyprawą do piernika. Żelatynę namocz w małej ilości wody, rozpuść na parze. Chłodną dodaj do masy. Masę wyłóż na ciasto. Ptysie przekrój, posmaruj resztą masy, ułóż na cieście. Chłodź 4 godz.

 

 Zobacz ciekawy przepis na ptysie z kremem >> 


Przepisy oraz zdjęcia pochodzą z Pani domu