kayleb

kayleb

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 25]

Ptysie z kremem pomarańczowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Nie tylko dla łasuchów

Ptysie z kremem pomarańczowym

Składniki:

Ptysie z kremem pomarańczowym

 

  • około 12 sztuk:
  • 5 dag masła
  • szczypta soli
  • 15 dag mąki
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • torabka budyniu waniliowego bez cukru
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 20 dag chudego twarogu
  • płynny słodzik do smaku
  • słodzik do posypania ciasteczek
  • 2 łyżki mielonych pistacji

 

Sposób przygotowania:

Ptysie z kremem pomarańczowym
KROK 1 Zagotuj szklankę mleka z masłem i solą. Dosyp mąkę i mieszaj, aż ciasto się od ścianek garnka. Zestaw z ognia i dalej mieszając wbijaj po 1 jajku.Gdy cisto będzie gładkie, przełóż je do szprycy. Na blachę przykrytą pergaminem wyciśnij 12 krążków ciasta (o średnicy 7 cm) KROK 2 Ptysie piecz 25 minut w temperaturze 200 st. Natychmiast po upieczeniu ostrym nozem porozcinaj je poprzecznie na pół (tylko ciepłe ciasto się nie pokruszy) KROK 3 Budyń rozmieszaj z 4 łyżkami mleka, resztę mleka zagotuj, zagęść zawiesiną budyniową. Powstałą masę przestudź. Twaróg utrzyj ze skórką cytrynową i słodzikiem do smaku. Ucierając, dokładaj po 1 łyżce budyniu. Przypraw słodzikiem. Za pomocą szprycy nałóż krem na spody ptysiowych oponek. Przykryj wierzchami. Posyp słodzikiem i pistacjami. Pychota!!!