szewczyk

szewczyk

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

przepyszny kapuśniak

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

całą potrawę przyrządzamy oddzielnie-oddzielnie rosół,oddzielnie kapustę,pod koniec łączymy.Gorąco polecam dla amatorów kapuśniaków;pychota

przepyszny kapuśniak

Składniki:

przepyszny kapuśniak

 

 

 

 

  • 1 cebula duża
  • łyżka masła

 

  • 2 bulionetki knorr drobiowe
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka przyprawy do bigosu

Sposób przygotowania:

przepyszny kapuśniak
W garnku 3,5 litrowym przygotowujmy kapustę. Wrzucamy woreczek kapusty kiszonej (około 1kg),możemy ją poszatkować,ja jednak tego nie robię. Dodajemy łyżeczkę pieprzu czarnego mielonego i 2liście laurowe.Całość zalewamy wodą do pokrycia kapusty.Delikatnie mieszamy,przykrywamy garnek i gotujemy kapustę na średnim ogniu do miękkości.Około 40 minut. W drugim oddzielnym garnku wkładamy porcje rosołową z indyka,najlepiej by to było kilka oddzielnych porcji by lepiej mieszało się potrawę; Garnek powinien być duży,minimum 5 litrowy;Zalewamy indyka wrzącą wodą, indyk powinien nabrać jaśniejszego odcienia, wodę tę zlewamy.Ja nazywam to czyszczeniem pierwszej wody.Zalewamy wrzącą wodą ponownie porcje rosołowe.Dodajemy 2liście laurowe,1łyżeczkę pieprzu,kawałek selera pokrojonego w kosteczkę,startą marchew.Zagotowujemy pod przykryciem.Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone ziemniaki.Gotujemy około 40 minut. Na łyżce masła smażymy na złoty kolor cebulę poszatkowaną. Dodajemy do gotującej się kapusty,mieszamy. Następnie łączymy oba wywary. Kapustę przekładamy do większego garnku, w którym gotuje się rosół.Całość mieszamy.Zmniejszamy ogień do najniższej temperatury.Dodajemy 2 bulionetki,pół łyżeczki soli i doprawiamy do smaku łyżką przyprawy do bigosu.Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu około 0,5 h. Wychodzi rewelacyjny.Można przed podaniem jeśli ktoś lubi podsmażyć wędzoną kiełbaskę i podać z kapuśniaczkiem,ja jednak wolę kapuśniak bez wędzonki. Przepyszny!