Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Książka Kucharska: Wszystkie sposoby na kaszę gryczaną

Przysmak leśniczego czyli grzyby z kaszą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Już czuć w powietrzu jesień.Na targu pojawiły się pierwsze grzyby-piękne, niezbyt duże podgrzybki.Wręcz szarpały mnie za rękaw...

Przysmak leśniczego czyli grzyby z kaszą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Przysmak leśniczego czyli grzyby z kaszą

 

  • Składniki dla 4 osób:
  • ok. 60 dag leśnych grzybów (podgrzybki)
  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jajka (po jednym na osobę)
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka masła
  • 2/3 szklanki białego, wytrawnego wina
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Przysmak leśniczego czyli grzyby z kaszą
... co miałem zrobić, kupiłem! Jak grzyby to i kasza, one lubią swoje towarzystwo. Ugotuj kaszę wg przepisu na opakowaniu - osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. Możesz również ugotować kaszę w bulionie. Na patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij, a nawet lekko przyrumień cebulę. Dodaj oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby. (Nigdy nie myję leśnych grzybów, czyszczę je dokładnie z piasku i igliwia, końcówki nóżek obcinam, jeśli trzeba). Dodaj czosnek i obsmaż mieszając przez chwilę. Podlej winem i duś pod przykryciem ok. 10 minut. Ugotowaną kaszę wysyp na patelnię, wymieszaj z grzybami i przełóż całość do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wybij po jednym jajku na porcję i wstaw do piekarnika (220 stopni, górna grzałka) i zapiekaj, aż białko się zetnie. Podawaj z białym winem, posypane posiekaną dymką.
Przysmak leśniczego czyli grzyby z kaszą
I jak tu nie kupić, kiedy tak pięknie pachną i wyglądają?