agata17ko

agata17ko

Szef Kuchni
[Przepisów: 126]

Przysmak z melonem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przysma z melonem to niesamowite źródło węglowodanów.

Przysmak z melonem

Składniki:

Przysmak z melonem

 

  • Kruche ciasto:
  • 15 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Przysmak z melonem
Z mąki, masła, cukru i soli szybko zagnieść ciasto na gładką, jednolitą masą. Uformować kulę, zawinąc w folię do żywności PACLAN i wsawić na 1 godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i bokli formy o średnicy 26 cm, po czym ponakłuwac. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do tempratury 200 stopnie C. Żelatynę namoczyć, rozpuścić podgrzewając. Mleko, jogurt, cukier, cukier waniliowy i likier zmiksować, dodać zelatynę, wymieszać i odsztawić do lekkiego stęzenia. Śmietane ubić dodać do kremu. Z melona wyciąć kilka kulek i cząstek, a resztę pokroić w kostkę. Dwie trzecie porzeczek i pokrojony w kostkę melon rozłożyc na cieście, Wyłożyć krem. Ciasto wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie schłodzony przymak udekorować pozostałymi porzeczkami i kulkami z melona.