Sposób przygotowania:
Pstrąg curry w warzywach
Ziemniaki i marchew pokroić w 2,5-3 cm (równe) kawałki (do pieczenia). Gotować 6 minut. W tym czasie obrać i pokroić w kawałki paprykę, cebulę, wyczyścić pieczarki - jeśli są duże pokroić w połówki lub ćwiartki. Obrać ząbki czosnku. Z 2 łyżek oliwy, 1 łyżki curry, 1 szczypty chili i soli do smaku zrobić sos. Odcedzone warzywa wymieszać z pozostałymi warzywami i sosem. Warzywa mają być żółte i lekko nawilżone oliwą ale nie ociekające nią. Warzywa wysypać na czystą blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni celsjusza na 10-15 min. W tym czasie sporządzamy sos do pstrągów: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka curry, obrany i starty na tarce imbir, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, sól i chili do smaku. Wszystko wymieszać na gęstą pastę i nasmarować nią umyte i osuszone pstrągi z wierzchu z obu stron i w środku. Więcej pasty włożyć w środek każdego pstrąga. Ułożyć pstrągi na warzywach, posypać płatkami migdałowymi, zmniejszyć temperaturę do 180-150 stopni. Piec jeszcze 20 minut (z termoobiegiem) lub trochę dłużej bez termoobiegu. Jeśli sosu jest za mało, można dorobić trochę sosu jogurtowego: gęsty jogurt przyprawić curry, 2 łyżeczkami musztardy, solą, tartym imbirem i czosnkiem.
Mikrula
Tit
Mikrula
Aaaaa,to zmienia postac rzeczy.Milego dnia i..byle do wiosny;)
cukinia
Bahus
Tit
Dzięki, jestem dumna jak paw!!!
Tit
Bahus, moje curry jest lekko zwietrzałe - więc jeśli ktoś ma świeżą mieszankę można dać mniej
Tit