Pstrąg curry w warzywach

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pstrąg - pieczony na warzywach z curry, z lampką różowego wina smakował wybornie

Pstrąg curry w warzywach

Składniki:

Pstrąg curry w warzywach

 

  • Na 3 osoby:
  • 3 nieduże świeże patroszone pstrągi
  • 6 marchewek obranych
  • 6 niedużych ziemniaków obranych
  • 2 czerwone papryki
  • 2-3 małe cebule
  • 150 g pieczarek
  • kilka ząbków czosnku (wg uznania)
  • 2 łyżki stołowe przyprawy curry
  • sól
  • 2 szczypty suszonego chili
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 2,5 cm świeżego imbiru lub 2 łyżeczki suszonego
  • 1 łyzka płatków migdałowych

 

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg curry w warzywach
Ziemniaki i marchew pokroić w 2,5-3 cm (równe) kawałki (do pieczenia). Gotować 6 minut. W tym czasie obrać i pokroić w kawałki paprykę, cebulę, wyczyścić pieczarki - jeśli są duże pokroić w połówki lub ćwiartki. Obrać ząbki czosnku. Z 2 łyżek oliwy, 1 łyżki curry, 1 szczypty chili i soli do smaku zrobić sos. Odcedzone warzywa wymieszać z pozostałymi warzywami i sosem. Warzywa mają być żółte i lekko nawilżone oliwą ale nie ociekające nią. Warzywa wysypać na czystą blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni celsjusza na 10-15 min. W tym czasie sporządzamy sos do pstrągów: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka curry, obrany i starty na tarce imbir, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, sól i chili do smaku. Wszystko wymieszać na gęstą pastę i nasmarować nią umyte i osuszone pstrągi z wierzchu z obu stron i w środku. Więcej pasty włożyć w środek każdego pstrąga. Ułożyć pstrągi na warzywach, posypać płatkami migdałowymi, zmniejszyć temperaturę do 180-150 stopni. Piec jeszcze 20 minut (z termoobiegiem) lub trochę dłużej bez termoobiegu. Jeśli sosu jest za mało, można dorobić trochę sosu jogurtowego: gęsty jogurt przyprawić curry, 2 łyżeczkami musztardy, solą, tartym imbirem i czosnkiem.