Sposób przygotowania:
Pstrąg czosnkowo-chrzanowy
Pstrągi umyć, oskrobać z łuski i wypatroszyć jeśli trzeba, dokładnie umyć i osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę na szklaną lub plastikową deseczkę, zetrzeć do niego trochę skórki z cytryny, dodać sól (1/5 łyżeczki), pieprz, wymieszać, lekko rozgnieść płaską częścią noża, żeby czosnek puścił sos i dokładnie natrzeć pstrągi z zewnątrz i wewnątrz. (Zamiast świeżego czonku i soli można użyć rozdrobnionego czosnku w kotce ok 1-2 szt.), na koniec pokropić cytryną. Na koniec oprószyć mąką delikatnie. Pstrągi krótko obsmażyć z obu stron na gorącym oleju, żeby skórka się zrumieniła. Rozgrzać piekarnik do temp. 150-160 stopni. Formę do zapiekania natrzeć masłem, ułożyć pstrągi. Rozmieszać chrzan ze śmietaną (lub gęstym jogurtem naturalnym), odrobiną soli i pieprzu i cukru (dowolnie). Zalać pstrągi sosem chrzanowym i zapiekać aż sos na pstrągach zgęstnieje.