Pstrąg czosnkowo-chrzanowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pstrągi umyć, oskrobać z łuski i wypatroszyć jeśli trzeba, dokładnie umyć i osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę na szklaną lu

Pstrąg czosnkowo-chrzanowy

Składniki:

Pstrąg czosnkowo-chrzanowy

 

  • 4 świeże pstrągi (po jednym na osobę) – najlepiej patroszone ale z pozostawioną głową i ogonem.
  • 8 ząbków czosnku (po dwa na sztukę)
  • 1 łyżka mąki
  • ½ cytryny
  • 4 łyżki chrzanu (gotowego)
  • 2 łyżki śmietany
  • ½ łyżeczki cukru
  • 4 -6 łyżek oleju
  • masło do wysmarowania formy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pstrąg czosnkowo-chrzanowy
Pstrągi umyć, oskrobać z łuski i wypatroszyć jeśli trzeba, dokładnie umyć i osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę na szklaną lub plastikową deseczkę, zetrzeć do niego trochę skórki z cytryny, dodać sól (1/5 łyżeczki), pieprz, wymieszać, lekko rozgnieść płaską częścią noża, żeby czosnek puścił sos i dokładnie natrzeć pstrągi z zewnątrz i wewnątrz. (Zamiast świeżego czonku i soli można użyć rozdrobnionego czosnku w kotce ok 1-2 szt.), na koniec pokropić cytryną. Na koniec oprószyć mąką delikatnie. Pstrągi krótko obsmażyć z obu stron na gorącym oleju, żeby skórka się zrumieniła. Rozgrzać piekarnik do temp. 150-160 stopni. Formę do zapiekania natrzeć masłem, ułożyć pstrągi. Rozmieszać chrzan ze śmietaną (lub gęstym jogurtem naturalnym), odrobiną soli i pieprzu i cukru (dowolnie). Zalać pstrągi sosem chrzanowym i zapiekać aż sos na pstrągach zgęstnieje.

Tagi:

pstrąg