Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pstrąg i puree z patata

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Podawałam już pstrąga z puree groszkowym - teraz pora na pataty.Pstrąg często gości na naszym stole a przecież jest taki smaczny.

Pstrąg i puree z patata Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pstrąg i puree z patata

 

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg i puree z patata
Obrać , umyć i pokroić w kostkę patata. Zalać wodą. Osolić i gotować do miękkości ( ok. 20 minut). Filet z pstrąga zalać sokiem z cytryny i odstawić na 10 minut. Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Posolić i posypać czarnym mielonym pieprzem. Oprószyć mąką. Odcedzić ugotowanego do miękkości patata . Dodać masło i utłuc na puree. Wymieszać z natką pietruszki , skórką cytrynową. Doprawić do smaku białym pieprzem mielonym i solą. W tym samym czasie kiedy robimy puree postawić na gazie patelnię i rozgrzać na niej olej. Kłaść filet z pstrąga i smażyć na rumiano z obu stron. Podawać kawałek filetu z kawałkiem cytryny ( skropić sokiem już na talerzu), puree z patata , a do tego np. surówka z kapusty.
Pstrąg i puree z patata
Filet z pstrąga zalać sokiem wyciśniętym z cytryny
Pstrąg i puree z patata
Patata obrac- umyć i pokroić w kostke- ugotowac do miękkości
Pstrąg i puree z patata
Ugotowanego patata utłuc na puree z dodatkiem masła-doprawić
Pstrąg i puree z patata
Osuszony filet -doprawić -oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na oleju