Sposób przygotowania:
Pstrąg i puree z patata
Obrać , umyć i pokroić w kostkę patata. Zalać wodą. Osolić i gotować do miękkości ( ok. 20 minut). Filet z pstrąga zalać sokiem z cytryny i odstawić na 10 minut. Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Posolić i posypać czarnym mielonym pieprzem. Oprószyć mąką. Odcedzić ugotowanego do miękkości patata . Dodać masło i utłuc na puree. Wymieszać z natką pietruszki , skórką cytrynową. Doprawić do smaku białym pieprzem mielonym i solą. W tym samym czasie kiedy robimy puree postawić na gazie patelnię i rozgrzać na niej olej. Kłaść filet z pstrąga i smażyć na rumiano z obu stron. Podawać kawałek filetu z kawałkiem cytryny ( skropić sokiem już na talerzu), puree z patata , a do tego np. surówka z kapusty.