SUPERPRZEPIS

Pstrąg pod ziołową kruszonką

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Pstrąg pod ziołową kruszonką Więcej zdjęć (5)

Już dawno kusił mnie pomysł na zrobienie ryby pod kruszonką z pieczywa .

Składniki:

Pstrąg pod ziołową kruszonką

 

  • 2 kawałki filetu z pstrąga ze skórą
  • 1 bułka maślana - czerstwa
  • olej z pestek winogron
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 2 łyżki pokrojonego koperku
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 2 łyżki pokrojonej bazylii
  • 2 łyżki pokrojonej melisy
  • melisy
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • 1/2 cytryny ( sok )
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
  • 2 łyżki mąki

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg pod ziołową kruszonką
Pstrąga zalać marynatą zrobioną z 4 łyżek oleju , soku z cytryny , miodu i szczypty pieprzu cytrynowego. Zostawić na godzinę . Bułkę zmielić lub rozdrobnić w malakserze .Roztopić 2 łyżki masła i dodać do bułki razem z pokrojonymi ziołami , skórką cytrynową , szczyptą soli i pieprzu cytrynowego. Wymieszać . Pstrąga wyjąć z marynaty i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Lekko posolić . Oprószyć mąką . Rozgrzać olej z łyżką klarowanego masła i obsmażyć rybę z obu stron na złoto .Zdjąć z patelni . Ułożyć w naczyniu do zapiekania na kilku łyżkach tłuszczu ze smażenia - skórą do dołu . Na usmażone filety nałożyć kruszonkę ziołową z bułki przyciskając ją do ryby . Nastawić piekarnik na 200 * C .Wstawić naczynie z rybą i zapiekać 5-6 minut od momentu kiedy temperatura się ustali ( kruszonka ma się zarumienić ). Moim zdaniem do tak przyrządzonego pstrąga nie potrzeba już ziemniaków - starczy jakaś sałata z dresingiem bo przecież kruszonka jest z pieczywa .
Pstrąg pod ziołową kruszonką
Jak zwykle proponuję zacząć pracę od zgromadzenia wszystkich składników
Pstrąg pod ziołową kruszonką
Pstrąga zalać marynatą zrobioną z oleku , soku cytrynowego , miodu i pieprzu cytrynowego
Pstrąg pod ziołową kruszonką
Suchą bułkę maślaną zmielić i wymieszać z pokrojonymi ziołami , masłem i szczyptą soli i pieprzu
Pstrąg pod ziołową kruszonką
Po nałożeniu na usmażonego pstrąga kruszonki zapiec rybę w 200 * C przez 5 minut