Sposób przygotowania:
Pstrąg pod ziołową kruszonką
Pstrąga zalać marynatą zrobioną z 4 łyżek oleju , soku z cytryny , miodu i szczypty pieprzu cytrynowego. Zostawić na godzinę . Bułkę zmielić lub rozdrobnić w malakserze .Roztopić 2 łyżki masła i dodać do bułki razem z pokrojonymi ziołami , skórką cytrynową , szczyptą soli i pieprzu cytrynowego. Wymieszać . Pstrąga wyjąć z marynaty i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Lekko posolić . Oprószyć mąką . Rozgrzać olej z łyżką klarowanego masła i obsmażyć rybę z obu stron na złoto .Zdjąć z patelni . Ułożyć w naczyniu do zapiekania na kilku łyżkach tłuszczu ze smażenia - skórą do dołu . Na usmażone filety nałożyć kruszonkę ziołową z bułki przyciskając ją do ryby . Nastawić piekarnik na 200 * C .Wstawić naczynie z rybą i zapiekać 5-6 minut od momentu kiedy temperatura się ustali ( kruszonka ma się zarumienić ). Moim zdaniem do tak przyrządzonego pstrąga nie potrzeba już ziemniaków - starczy jakaś sałata z dresingiem bo przecież kruszonka jest z pieczywa .
msewka