Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pstrąg w kwaśnym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jak to zwykle u mnie po opanowaniu klasyki przyszła pora na eksperymenty. Dziś padło na pstrąga.

Pstrąg w kwaśnym cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pstrąg w kwaśnym cieście

 

  • 2 filety z pstrąga
  • sól- szczypta
  • pieprz mielony-szczypta
  • 1 jajko
  • 6 czubatych łyżek mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta curry
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron do ciasta
  • olej do głębokiego smażenia

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg w kwaśnym cieście
Filety umyć i osuszyć. Usunąć ości ( zawsze jakieś są i warto sprawdzić by ich się pozbyć).Zdjąć delikatnie skórę. Posolić i posypać szczyptą pieprzu. Przygotować ciasto w którym będzie się moczyć rybę przed smażeniem. Zmieszać na gładkie gęste ciasto mleko, wodę gazowaną, żółtko, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli , sok z cytryny, szczyptę pieprzu , szczyptę curry. Odstawić na 15 minut. Dodać olej do ciasta. Ubić piane z białka i połączyć z ciastem. Na patelni rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Filety podzielić na pół ( lub jeśli są mniejsze smażyć w całości). *Moczyć w cieście filet i kłaść na rozgrzany tłuszcz .Smażyć z obu stron na rumiano. Podałam z  frytkami i surówką. Dodatkowo podać cytrynę .



* Jeśli zostanie ciasta można w nim moczyć plastry pomidorów, listki sałaty itp. i smażyć małe racuchy z warzywami.
Pstrąg w kwaśnym cieście
Z filetów usunąć skórę i sprawdzić czy nie ma ości
Pstrąg w kwaśnym cieście
Przygotować kwaśne ciasto naleśnikowe i połączyć je z pianą z białka
Pstrąg w kwaśnym cieście
Filety lub połówki filetów maczać w cieście
Pstrąg w kwaśnym cieście
Filety moczyć w kwaśnym cieście i smażyc na rumiano na gorącym oleju