Sposób przygotowania:
Pstrąg w kwaśnym cieście
Filety umyć i osuszyć. Usunąć ości ( zawsze jakieś są i warto sprawdzić by ich się pozbyć).Zdjąć delikatnie skórę. Posolić i posypać szczyptą pieprzu. Przygotować ciasto w którym będzie się moczyć rybę przed smażeniem. Zmieszać na gładkie gęste ciasto mleko, wodę gazowaną, żółtko, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli , sok z cytryny, szczyptę pieprzu , szczyptę curry. Odstawić na 15 minut. Dodać olej do ciasta. Ubić piane z białka i połączyć z ciastem. Na patelni rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Filety podzielić na pół ( lub jeśli są mniejsze smażyć w całości). *Moczyć w cieście filet i kłaść na rozgrzany tłuszcz .Smażyć z obu stron na rumiano. Podałam z frytkami i surówką. Dodatkowo podać cytrynę .
* Jeśli zostanie ciasta można w nim moczyć plastry pomidorów, listki sałaty itp. i smażyć małe racuchy z warzywami.
* Jeśli zostanie ciasta można w nim moczyć plastry pomidorów, listki sałaty itp. i smażyć małe racuchy z warzywami.