Sposób przygotowania:
Pstrąg na czerwono
Cebulę obrać, opłukać i pokroić na ćwiartki. Pietruszkę obrać, umyć i drobno pokroić. W garnku rozgrzać czerwone wino, wrzucić cebulę, ziarna pieprzu, goździki i gotować na małym ogniu przez 1 godzinę. Pstrągi umyć, natrzeć solą. Zalewę z wina ostudzić, włożyć do niej pstrągi, gotować ok 5-10minut. Ryby wyjąć, odłożyć w ciepłe miejsce. Zalewę przecedzić i połowę zagotować. W garnku rozgrzać 1łyżeczkę masła, wsypać cukier, podrumienić i rozprowadzić szklanką gorącej wody. Gotować tak długo,aż cukier się rozpuści. W garnku rozgrzać 3 łyżki masła, dadać mąkę, krótko podrumienić,zalać zalewą. Dodać cukier i wszystko gotować tak długo, aż uzyska gęstą konsystensję. Ryby ułożyć na pólmisku i polać dużą ilością sosu.