Sposób przygotowania:
Pstrąg po grecku
Umyć pstrąga. Osuszyć filet papierowymi ręcznikami kuchennymi. Przekroić na kawałki. Posolić , posypać pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Oprószyć mąką - strzepnąć jej nadmiar . Smażyć pstrąga na rumiano z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Zdjąć rybę z patelni. Obrać i umyć warzywa. Cebule pokroić w pół piórka , a resztę utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ). Rozgrzać w garnku o grubym dnie 4 łyżki oleju. Wrzucić warzywa , cebulę i przyprawy ( listki laurowe, pieprz ziarnisty i ziele angielskie ) . Smażyć mieszając aż warzywa zmiękną , a cebulka się zeszkli. Zalać przecierem pomidorowym i dusić 20 minut na małym gazie. Wymieszać - doprawić do smaku cukrem , pieprzem , mieloną papryką, maggi w płynie . Na dno pojemnika wlać warstwę sosu , na niej ułożyć rybę i zalać resztą sosu. Poczekać aż ostygnie i wstawić zakrytą na noc do lodówki.* Trzeba przygotować minimum 24 godziny przed podaniem. Podawać na zimno.