PannaLiliana

PannaLiliana

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

pstrąg smażony w zalewie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pstrąg inaczej. Dobry jako dnie główne i jako przekąska.

pstrąg smażony w zalewie

Składniki:

pstrąg smażony w zalewie

 

  • 3 płaty filetowane pstrąga
  • sól, pieprz
  • olej do głębokiego smażenia
  • czerwona papryka ostra
  • maka pszenna do panierki
  • 2 cebule
  • zalewa:
  • 5 szklanek wrzącej wody
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • 0,5 szklanki octu
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • liść wiśni

 

 

Sposób przygotowania:

pstrąg smażony w zalewie
Pstrąga solimy i pieprzymy. Odstawiamy go na 1 godzinę. Mąkę mieszamy z papryką i obtaczamy w panierce płaty. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy około 5 min.
Robimy zalewę. Do garnka wlewamy ocet, wsypujemy sól i cukier. Zalewamy to wrzątkiem. Dodajemy przyprawy. Cebulę kroimy w piórka wrzucamy do zalewy. Przekładamy pstrąga do miski i zalewamy zalewą. Zostawiamy na co najmniej 24 h w lodówce.

Tagi:

mak pstrąg