Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Pstrąg w miodzie , rozmarynie i jałowcu

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wiem , że niektórych może przerażać perspektywa smarowania ryby miodem.

Pstrąg w miodzie , rozmarynie i jałowcu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pstrąg w miodzie , rozmarynie i jałowcu

 

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg w miodzie , rozmarynie i jałowcu
Umyć i oczyścić płat pstrąga .Jeśli nie był skrobany- oskrobać .Usunąć pozostawione ości i końcówki skrzeli ( o ile ryba nie była oczyszczona ,, na medal " ). Osuszyć. Przygotować marynatę z soku cytryny, 1/5 szklanki oleju , miodu *.Wymieszać. Zalać marynatą rybę . Obłożyć gałązkami rozmarynu , jałowcem i ziarnami pieprzu. Zostawić w marynacie na 30 minut. Kilka razy obrócić rybę. Wyjąć rybę z marynaty i dobrze osuszyć. Posolić i posypać pieprzem. Oprószyć mąką. Wyłowić z marynaty rozmaryn , pieprz i jałowiec. Na patelni rozgrzać olej .Wrzucić rozmaryn , jałowiec i pieprz ziarnisty. Smażyć kilka minut aromatyzując olej - usunąć z patelni. Włożyć rybę najpierw skórą do dołu. Smażyć na rumiano. Przewrócić - usmażyć na złoto. Przewrócić kilka razy dosmażając tak by ryba była dobrze wysmażona. Podawać odsączonego z tłuszczu z talarkami smażonych na złoto ziemniaków ( gotowane w mundurkach , ostudzone , pokrojone w plastry i usmażone na złoto) lub frytkami . Oczywiście jakaś surówka ( muszę się przyznać, że uwielbiam w tym zestawie najprostszą z kiszonej kapusty ) . * dobrze by było gdyby to był miód np. wrzosowy - w każdym razie z tych ostrzejszych - ale nie miałam - dałam akacjowy. ** pstrąg trochę przykrótki bo ogon i skrzela obcięłam i zamroziłam razem z innymi rybami ( sandacz, łosoś , halibut ) na zupę rybną * * *Trochę wyjaśnienia .Wiem , że niektórych może przerażać perspektywa smarowania ryby miodem. Proszę uwierzcie mi , że pół łyżki miodu zmieszane z intensywnym rozmarynem , jałowcem , pieprzem i sokiem z cytryny nadaje rybie fantastyczny smak i nie jest to słodycz. W tym wypadku traktuje pstrąga jak mięso , które przecież bardzo często nacieramy miodem. Dla nas jest to porcja na 2 osoby.
Pstrąg w miodzie , rozmarynie i jałowcu
Przygotowac marynatę i zalac nią rybę - dołożyc rozmaryn- pieprz i jałowiec
Pstrąg w miodzie , rozmarynie i jałowcu
Wyjętą z marynaty rybę dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymiyt
Pstrąg w miodzie , rozmarynie i jałowcu
Posolić -posypac ziołowym pieprzem i oprószyc maka
Pstrąg w miodzie , rozmarynie i jałowcu
Rozgrzany olej aromatyzować rozmarynem- jałowcem i pieprzem a potem smażyc na nim rybę