Sposób przygotowania:
Pstrąg z jesiennym sosem
Pstrąga umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Ułożyć w pojemniku i skropić sokiem z cytryny, posolić , posypać pieprzem i mieloną papryką. Zostawić na 10 minut. Wyjąć osuszyć ponownie. Posolić i posypać pieprzem. Oprószyć mąką. Cebulę pokroić drobno i wrzucić do małego garnuszka na rozgrzaną łyżkę oleju- posypać szczyptą cukru. Smażyć mieszając aż zrobi się szklista. Dołożyć pokrojoną drobno paprykę i pomidora. Smażyć mieszając aż zmięknie. Wlać wodę .Posolić szczyptą soli , posypać pieprzem, dodać mieloną paprykę, Jarzynkę, szczyptę cukru, ziele angielskie i liście laurowe. Dusić sos na małym gazie 15 minut- doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać pozostały olej z masłem. Smażyć pstrąga na rumiano z obu stron. Podawać z puree ziemniaczanym oblanego sosem i posypanego resztą natki * * Chociaż moja rodzinka upiera się by jadać go nietypowo tzn. z frytkami i kiszoną kapustą obgotowaną z kminkiem ( i wcale im nie przeszkadza , że przecież pstrąg jest oblany sosem ).