justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Pstrąg z pietruszką i sałatką z kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Taka rybkę lubimy najbardziej

Pstrąg z pietruszką i sałatką z kapusty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pstrąg z pietruszką i sałatką z kapusty

 

  • pstrąg świeży 2 sztuki
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • przyprawa do ryb Prymat 1 łyżka
  • bułka tarta
  • jajko 2 sztuki
  • kapusta kiszona 30 dag
  • cebula 1/2 sztuki
  • olej
  • cukier 1 łyżeczka
  • pieprz
  • pietruszka

 

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg z pietruszką i sałatką z kapusty
1. Pstrągi należy wypatroszyć i oczyścić. Umyte przekładamy do miseczki. Mieszamy 3 łyżki oleju z solą, pieprzem, przyprawą do ryb. Tak powstałą marynatą nacieramy każdy kawałek ryby. Do środka wkładamy pietruszkę. Odstawiamy na godzinę do lodówki, aby ryba się zamarynowała. 2. Jajko rozbijamy z solą i pieprzem. Każdy kawałek ryby panierujemy w jajku. 3. Po jajku panierujemy rybę w bułce tartej. 4. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy rybę z każdej strony. 5. Ryba jest gotowa jeśli płetwa grzbietowa bez problemy da się wyciągnąć. 6. Kapustę doprawiamy pieprzem i cukrem. Dodajemy do niej drobno posiekaną cebulę i mieszamy. Pstrąga wykładamy na talerz i podajemy z porcją kapusty i chlebem, lub ziemniakami.
Pstrąg z pietruszką i sałatką z kapusty
dobrze jeśli mięso się zamarynuje, wtedy rybka będzie smaczniejsza
Pstrąg z pietruszką i sałatką z kapusty
najpierw rozbijamy jajko z przyprawami i panierujemy w nim rybę
Pstrąg z pietruszką i sałatką z kapusty
po jajku przychodzi pora na panierkę z bułki tartej
Pstrąg z pietruszką i sałatką z kapusty
rybę smazymy z każdej strony, aż będzie ładnie rumiana