Pstrągi z rizlingiem (Francja)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Oczyścić pstrągi przez skrzela, nie rozcinać brzucha, umyć, osuszyć. Pieczarkom

Pstrągi z rizlingiem (Francja)

Składniki:

Pstrągi z rizlingiem (Francja)

 

  • 6 pstrągów po 200 g każdy
  • 4 cebulki szalotki
  • 80 g masła
  • 1/2 l rizlingu (białego wina reńskiego)
  • 100 g pieczarek
  • 200 g swieżej smietanki
  • 1 cytryna
  • zielona pietruszka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pstrągi z rizlingiem (Francja)
Oczyścić pstrągi przez skrzela, nie rozcinać brzucha, umyć, osuszyć. Pieczarkom odciąć trzonki, wypłukać w wodzie z cytryną. Włożyć do garnka z kawałkami masła, solą, pieprzem. Zalać wodą i pod przykryciem gotować 2 minuty. Odstawić. Szlotki drobno posiekać i posypać nimi dno naczynia, w którym będzie się piekło pstrągi, lekko je przesmażyć z kawałkami masła. Pstrągi położyć na wierzchu, zalać rizlingiem i zagotowanym smakiem z pieczarkami. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć wszystko folią aluminiową i piec 20 minut w bardzo gorącym piekarniku (ok 230 st). Uważać żeby się gwałtownie nie gotowało. Wyjąć z piekarnika. Pstrągi obrać ze skóry i ułożyć na półmisku, przykryć i trzymać w ciepłym miejscu. Sos z pieczenia przetrzeć przez sito i gotować aż zgęstnieje. Dodać śmietankę i resztę masła ubijając. Tym sosem polać pstrągi, ubrać pieczarkami.

Tagi:

pstrąg