Sposób przygotowania:
Pstrągi z rizlingiem (Francja)
Oczyścić pstrągi przez skrzela, nie rozcinać brzucha, umyć, osuszyć. Pieczarkom odciąć trzonki, wypłukać w wodzie z cytryną. Włożyć do garnka z kawałkami masła, solą, pieprzem. Zalać wodą i pod przykryciem gotować 2 minuty. Odstawić. Szlotki drobno posiekać i posypać nimi dno naczynia, w którym będzie się piekło pstrągi, lekko je przesmażyć z kawałkami masła. Pstrągi położyć na wierzchu, zalać rizlingiem i zagotowanym smakiem z pieczarkami. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć wszystko folią aluminiową i piec 20 minut w bardzo gorącym piekarniku (ok 230 st). Uważać żeby się gwałtownie nie gotowało. Wyjąć z piekarnika. Pstrągi obrać ze skóry i ułożyć na półmisku, przykryć i trzymać w ciepłym miejscu. Sos z pieczenia przetrzeć przez sito i gotować aż zgęstnieje. Dodać śmietankę i resztę masła ubijając. Tym sosem polać pstrągi, ubrać pieczarkami.