Sposób przygotowania:
Paszteciki nie tylko świątecznefarsz
Grzyby oczyszczamy i kroimy w niezbyt cienkie plastry.
Kapustę płuczemy - w zależności od jej kwasowości i preferencji 1- lub 2 krotnie i drobno siekamy.
Na 2 łyżkach oleju szklimy drobno okrojoną cebulę, potem dodajemy grzyby i smażymy do odparowania wody, czasami delikatnie mieszając.
Gotowe grzyby mieszamy z kapustą, dodajemy bułkę tartą i natkę, mieszamy i doprawiamy pieprzem.
przygotowanie
W mleku rozpuszczamy drożdże razem z cukrem.
Dodajemy 2 jajka i olej dokładnie mieszamy.
Do mąki ( 3,5 szklanki) dodajemy sól i wlewamy mieszaninę mleka z dodatkami- wyrabiamy .
Na początku można robotem, pod koniec już wyrabiamy ręcznie i w razie potrzeby podsypujemy mąką.
Ciasto jest elastyczne i miękkie, na początku wręcz mokre, ale takie ma być.
Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
pieczenie
Gdy podwoi swoją objętość jest gotowe, przekładamy połowę na stolnicę podsypaną mąką i wałkujemy długi prostokąt .
Farsz rozkładamy na obu stronach, środek smarujemy rozbełtanym białkiem i zwijamy ( do środka)
Kroimy na kawałki- u mnie to około 6-7 cm długości
Każdy kawałek smarujemy białkiem i posypujemy ulubionymi przyprawami lub ziarnami- u mnie czarnuszka.
Gotowe przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 175 stopniach przez 25 minut na złoty kolor
Smacznego