SUPERPRZEPIS

Paszteciki nie tylko świąteczne

  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Paszteciki nie tylko świąteczne  Więcej zdjęć (2)

Utarło się, ze paszteciki z grzybami przygotowuje się na święta, a ja właśnie teraz, gdy mam świeże grzyby lubię je najbardziej.

Składniki:

Paszteciki nie tylko świąteczne

 

 

  • dodatkowo
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

 

  • Farsz
  • 500 g grzybów leśnych
  • 250 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Paszteciki nie tylko świąteczne

farsz

Paszteciki nie tylko świąteczne
farszu juz nie solę, ale to juz zależy od was

Grzyby oczyszczamy i kroimy w niezbyt cienkie plastry.

Kapustę płuczemy - w zależności od jej kwasowości i preferencji 1- lub 2 krotnie i drobno siekamy.

Na 2 łyżkach oleju szklimy drobno okrojoną cebulę, potem dodajemy grzyby i smażymy do odparowania wody, czasami delikatnie mieszając.

Gotowe grzyby mieszamy z kapustą, dodajemy bułkę tartą i natkę, mieszamy i doprawiamy pieprzem.

przygotowanie

Paszteciki nie tylko świąteczne
ciasto jest dość luźne, ale takie ma być, resztę mąki podsypujemy dopiero po wyrośnięciu

W mleku rozpuszczamy drożdże razem z cukrem.

Dodajemy 2 jajka i olej dokładnie mieszamy.

Do mąki ( 3,5 szklanki) dodajemy sól i wlewamy mieszaninę mleka z dodatkami- wyrabiamy .

Na początku można robotem, pod koniec już wyrabiamy ręcznie i w razie potrzeby podsypujemy mąką.

Ciasto jest elastyczne i miękkie, na początku wręcz mokre, ale takie ma być.

Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

pieczenie

Paszteciki nie tylko świąteczne
środek ciasta smarujemy białkiem, będziemy mieli pewność, ze paszteciki się skleją

Gdy podwoi swoją objętość jest gotowe, przekładamy połowę na stolnicę podsypaną mąką i wałkujemy długi prostokąt .

Farsz rozkładamy na obu stronach, środek smarujemy rozbełtanym białkiem i zwijamy ( do środka)

Kroimy na kawałki- u mnie to około 6-7 cm długości

Każdy kawałek smarujemy białkiem i posypujemy ulubionymi przyprawami lub ziarnami- u mnie czarnuszka.

Gotowe przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 175 stopniach przez 25 minut na złoty kolor
Smacznego