CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Ptasie mleczko

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis sprzed wieków, dzisiaj go tylko lekko zmodernizowałam. Do jednej warstwy dodałam zmielone pestki dyni.

Ptasie mleczko Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ptasie mleczko

 

Sposób przygotowania:

Ptasie mleczko
2 łyżki żelatyny namoczyć w takiej ilości zimnej przegotowanej wody, aby ją przykryła.

Gdy napęcznieje dolać przegotowaną gorącą wodę, tak aby uzyskać pół szklanki płynu.

Jajka dokładnie umyć i na 1 minutę zalać gorącą wodą.

Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, dodać zapach rumowy.

Łyżkę białek wymieszać z ostudzoną, ale płynną żelatyną, dokładnie wymieszać i wlać do białek. Masę podzielić na trzy części.

Do pierwszej dodać zmielone pestki dyni, do drugiej 2 łyżki kakao, do trzeciej dodać sok z cytryny.

Tortownicę 22-25 cm wyłożyć folią ( nie jest to konieczne, można lekko posmarować masłem ) i wkładać warstwy poszczególnych części. Wstawić do lodówki do stężenia.

Wierzch można polać gorzką polewą czekoladową. Podawać z kwaskowymi czerwonymi porzeczkami, lub musem z tych porzeczek.
Ptasie mleczko
Białka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą pianę