pioge7

pioge7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 604]

Ptysie

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo dobre, niekiedy mi wyjdą tak że mówią jakbym je w cukierni kupił :D

Ptysie

Składniki:

Ptysie

 

  • CIASTO
  • 20 dag mąki tortowej
  • 13 dag masła
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM
  • budyń śmietankowy
  • 400 ml mleka
  • 40 dag cukru
  • 10 dag masła

 

Sposób przygotowania:

Ptysie
Masło i wodę zagotować. Gdy będzie już się gotować dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, i mieszać cały czas. Gdy zaczną pojawiać się oznaki wrzenia ciasta. Zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut do ostygnięcia. Dodać do zimnej masy jajka. Mieszać do uzyskania ciasta. Gdy będzie dobre formułować na brytfannie ptysie. Zapiec w piekarniku w 180 st. przez ok. 30 minut, KREM: Z 400 ml odlewamy pół szklanki i rozmieszamy w tej szklance budyń. Resztę mleka gotujemy. Gdy już ugotujemy dodajemy do niego mleko z budyniem. Gdy się ugotuje pozostaw do wystygnięcia. Gdy będzie zimna masa zmiksować ją z masłem. Na każde jedno ciasto nakładamy szprycą ładnie kremu i przykrywamy drugim ciastkiem