czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Puchatek, czyli ciasto z kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo smaczne i niezwykle delikatne ciasto. Idealne do niedzielnej kawy oraz na każdą domową imprezę.

Puchatek, czyli ciasto z kremem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Puchatek, czyli ciasto z kremem

 

 

  • Krem budyniowy:
  • 500ml mleka,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 200g masła,
  • 2 łyżki cukru.

 

  • Masa śmietanowa:
  • 500ml śmietanki 30%,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 250g serka mascarpone,
  • 100g białej czekolady,
  • 1/2 szklanki dżemu z czarnej porzeczki,
  • 50g mlecznej czekolady.

Sposób przygotowania:

Puchatek, czyli ciasto z kremem
1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie kolejno dodawać żółtka. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać do jajek. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 23x33cm. Piec około 35-40 minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części. 2. W trosze mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować z cukrami. Na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie. Gotować, aż masa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Cały krem rozsmarować na cieście, przykryć drugim blatem ciasta. 3. Białą czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i cukier puder. Krótko zmiksować. Na koniec dodać przestudzoną czekoladę, zmiksować. Wierzch ciasta posmarować dżemem, rozsmarować masę śmietanową. Posypać startą mleczną czekoladą. Przechowywać w lodówce.
Puchatek, czyli ciasto z kremem
Zmiksować skąłdniki na biszkopt, upiec .
Puchatek, czyli ciasto z kremem
Ciasto przełozyć przygotowanym kremem budyniowym,
Puchatek, czyli ciasto z kremem
Ciasto posmarować dżemem, wyłożyć masę śmietanową