Sposób przygotowania:
Puchatek, czyli ciasto z kremem
1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie kolejno dodawać żółtka. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać do jajek. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 23x33cm. Piec około 35-40 minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części. 2. W trosze mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować z cukrami. Na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie. Gotować, aż masa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Cały krem rozsmarować na cieście, przykryć drugim blatem ciasta. 3. Białą czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i cukier puder. Krótko zmiksować. Na koniec dodać przestudzoną czekoladę, zmiksować. Wierzch ciasta posmarować dżemem, rozsmarować masę śmietanową. Posypać startą mleczną czekoladą. Przechowywać w lodówce.