Sposób przygotowania:
Pulpeciki chrzanowe w gęstym sosie
Pulpeciki. Do miski wkładamy mięso, posiekaną drobno cebulę, łyżkę bułki tartej, chrzan i doprawiamy. Formujemy małe kuleczki (mi wyszło 9 szt.). Każdą z nich obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej, na gorącym układamy pulpeciki, a następnie na mniejszym gazie delikatnie je obsmażamy. Sos. Cebulę drobno siekamy, marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Gdy lekko się zeszkli, bezpośrednio na patelnię przeciskamy ząbek czosnku. Przesmażamy chwilę, mieszając. Dodajemy marchewkę, po chwili przecier pomidorowy i znowu przesmażamy. Zalewamy pomidorami z puszki, wodą i keczupem. Dusimy ok. 5 minut. Dodajemy pulpeciki. Dusimy jeszcze ok. 10-15 minut. Sos zagęszczamy - do szklanki wsypujemy mąkę, dolewamy odrobinę wody, mieszamy tak, by nie było grudek. Dodajemy smietanę, łączymy i wlewamy do sosu. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i doprawiamy.