WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Gołąbkowe pulpeciki drobiowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pulpeciki z ryżem i białą kapustą w sosie pomidorowym, łatwiejsza wersja gołąbków bez owijania w liście kapusty.

Gołąbkowe pulpeciki drobiowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbkowe pulpeciki drobiowe

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbkowe pulpeciki drobiowe
Kapustę drobno szatkujemy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy ok 5 min i odcedzamy, studzimy. Ryż gotujemy krócej niż wg przepisu na opakowaniu. Mięso mielone mieszany bardzo dokładnie z posiekaną cebulą, roztartym czosnkiem, jajkami, tartą bułką i mlekiem. Gdy masa będzie kleista, dodajemy wystudzone dobrze ryż i kapustę. Solimy i pieprzymy do smaku. Dokładnie mieszamy. Mokrymi dłońmi formujemy pulpeciki i podsmażamy je na rumiano z dwóch stron i przekładamy do garnka. Zalewamy przecierem pomidorowym i uzupełniamy wodą, by były pokryte sosem. Przyprawiamy sos i gotujemy ok pół godziny. Na koniec robimy zasmażkę z masła i mąki i zagęszczamy nią sos. Gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy z ziemniakami.
Gołąbkowe pulpeciki drobiowe
Ryż gotujemy, aby pozostał sypki i lekko twardy.
Gołąbkowe pulpeciki drobiowe
Białą kapustę drobno kroimy i i zagotowujemy.
Gołąbkowe pulpeciki drobiowe
Pulpeciki formujemy mokrymi dłońmi i smażymy.
Gołąbkowe pulpeciki drobiowe
Pulpeciki przekładamy do garnka i zalewamy sosem, by były całe nim zalane.