Sposób przygotowania:
Gołąbkowe pulpeciki drobiowe
Kapustę drobno szatkujemy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy ok 5 min i odcedzamy, studzimy. Ryż gotujemy krócej niż wg przepisu na opakowaniu. Mięso mielone mieszany bardzo dokładnie z posiekaną cebulą, roztartym czosnkiem, jajkami, tartą bułką i mlekiem. Gdy masa będzie kleista, dodajemy wystudzone dobrze ryż i kapustę. Solimy i pieprzymy do smaku. Dokładnie mieszamy. Mokrymi dłońmi formujemy pulpeciki i podsmażamy je na rumiano z dwóch stron i przekładamy do garnka. Zalewamy przecierem pomidorowym i uzupełniamy wodą, by były pokryte sosem. Przyprawiamy sos i gotujemy ok pół godziny. Na koniec robimy zasmażkę z masła i mąki i zagęszczamy nią sos. Gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy z ziemniakami.