MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Pulpeciki lubczykowe w sosie ziołowo-pietruszkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Jest to delikatna wersja pulpecików-idealna dla dzieci. Świeży lubczyk nadaje intensywnego aromatu i smaku! Ja użyłam warzyw z gotowania bulionu - nic się nie marnuje. podałam z kaszą gryczaną, ale mogą być też inne dodatki.

Pulpeciki lubczykowe w sosie ziołowo-pietruszkowym

Składniki:

Pulpeciki lubczykowe w sosie ziołowo-pietruszkowym

 

  • 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 duże gałązki świeżego lubczyku
  • 1 jajko
  • 2 ugotowane marchewki
  • 1 ugotowana pietruszka
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 3/4 ziołowego serka topionego (75g)
  • 3 łyżki majeranku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Pulpeciki lubczykowe w sosie ziołowo-pietruszkowym
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, zmieloną (np. blenderem) ugotowaną pietruszkę, drobno pokrojoną marchewkę, posiekane pół pęczka lubczyku (tylko liście), bułkę tartą. Całość dokładnie wyrabiamy i formujemy małe piłeczki.

W garnku zagotowujemy wodę, solimy, na wrzątek ostrożnie wkładamy pulpeciki i gotujemy około 20 minut.

Po tym czasie wyjmujemy z wody i robimy z niej sos.

Sos:

Do gotującej się wody wrzucamy serek i mieszamy aż się rozpuści, przyprawiamy, wsypujemy pozostałą posiekaną część liści lubczyku i natkę pietruszki. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną wymieszaną w zimnej wodzie.

Pulpeciki wkładamy do sosu i gotujemy jeszcze 5 minut.