mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Pulpeciki w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wykonanie ich nie sprawia najmniejszego problemu, a efekt jest zaskakująco dobry

Pulpeciki w sosie koperkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpeciki w sosie koperkowym

 

  • Pulpeciki:

 

 

  • Sos koperkowy:

 

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w sosie koperkowym
Pulpeciki: Mięso i namoczoną (ale dobrze odciśniętą z wody) kajzerkę zmielić. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni na łyżce oliwy. Dodać do zmielonego mięsa. Do masy dodać jajko, bułkę tartą, doprawić solą, pieprzem i odrobiną majeranku. Dobrze połączyć składniki. Uformować małe pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego. Następnie podsmażyć klopsiki na rozgrzanym oleju na patelni.
Sos: W niewielkim garnku zagotować ok. pół litra wody, rozpuścić w niej kostkę rosołową. W międzyczasie pokroić koperek, a mąkę dobrze rozprowadzić w 1/3 szklanki wody. Do rosołu dodać koperek i gotować ok. minuty, następnie doprawić do smaku, zaprawić sos przygotowaną mąką i zagotować. Na końcu dodać śmietanę, wrzucić pulpeciki i gotować około 20 minut w sosie.
Pulpeciki w sosie koperkowym
Duszenie pulpecików w sosie
Pulpeciki w sosie koperkowym
Pulpeciki z ziemniakami i ogórkiem
Pulpeciki w sosie koperkowym
Pulpeciki z ziemniakami i ogórkiem
Pulpeciki w sosie koperkowym
Pulpeciki z ziemniakami i ogórkiem