Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Pulpeciki w sosie limonkowo-kokosowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pulpeciki z mięsa mielonego w orientalnej lekko kwaśnej odsłonie z nutą mleka kokosowego i chilli, takie moje comford food :)

Pulpeciki w sosie limonkowo-kokosowym

Składniki:

Pulpeciki w sosie limonkowo-kokosowym

 

  • Pulpeciki
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1 szklanka bułki tartej
  • ½ szklanki mleka
  • Sól, pieprz
  • Sos:
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/3 łyżeczki cuminu
  • 1 papryczka chilli
  • 4 cm kawałek imbiru
  • Sok z ½ limonki ( ja miałam naprawdę dużą )
  • skórka z ½ limonki
  • 250 ml bulionu
  • Puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • Garść świeżej kolendry

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w sosie limonkowo-kokosowym
Pulpeciki: Cebulę z czosnkiem kroimy w drobną kostkę przesmażamy na oliwię aż się ładnie zarumienią. Mięso przekładamy do miski solimy i pieprzymy. Bułkę tartą zalewamy mlekiem dodajemy do mięsa, dodajemy przesmażoną cebulę i posiekane chilli i wszystko razem dokładnie wyrabiamy. Lekko wilgotną dłonią formujemy pulpeciki ale niezbyt małe, żeby w środku nie były zbyt suche. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na złoty kolor pulpeciki. Do pulpecików dodajemy przyprawy i pokrojone w plasterki chilli z imbirem, wlewamy bulion i mleko kokosowe, dodajemy skórkę z limonki i sok i gotujemy około 20 minut. Sos doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie brązowym cukrem. Jeśli nie jest zbyt kwaśny dolewamy sok z limonki. Serwujemy z ryżem jaśminowym

Tagi:

mięso sosy tarta