Sposób przygotowania:
Pulpeciki w sosie pomidorowo śmietanowym
Do garnka przelewamy bulion. Dodajemy obrane i pokrojone w plasterki marchewki, liść lubczyku, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu.
Zamiast bulionu możemy wykorzystać pozostały z obiadu rosół. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z posiekaną w kosteczkę cebulą, szczypiorkiem, świeżą pietruszką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkami i bułką tartą.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Z masy formujemy małe, okrągłe pulpeciki. Mięso wrzucamy do wrzącego bulionu.
Gotujemy przez 20-25 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie odlewamy szklankę wywaru do miseczki. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mąkę oraz śmietanę.
Dokładnie mieszamy i ponownie wlewamy do mięsa.
Następnie gotujemy jeszcze przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Podajemy z ziemniakami lub z chlebem.
Zamiast bulionu możemy wykorzystać pozostały z obiadu rosół. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z posiekaną w kosteczkę cebulą, szczypiorkiem, świeżą pietruszką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkami i bułką tartą.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Z masy formujemy małe, okrągłe pulpeciki. Mięso wrzucamy do wrzącego bulionu.
Gotujemy przez 20-25 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie odlewamy szklankę wywaru do miseczki. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mąkę oraz śmietanę.
Dokładnie mieszamy i ponownie wlewamy do mięsa.
Następnie gotujemy jeszcze przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Podajemy z ziemniakami lub z chlebem.