Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pulpeciki z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pulpeciki z mielonego mięsa wieprzowego z dodatkiem świeżej, startej na tarce o drobnych oczkach cukinii... Mój sposób na przemycenie do obiadu warzyw:

Pulpeciki z cukinią

Składniki:

Pulpeciki z cukinią

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki z cukinią

Etap 1

Pulpeciki z cukinią
Umyta i starta na tarce o drobnych oczkach cukinia.

Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Etap 2

Pulpeciki z cukinią
Mięso przyprawy jajko cebula i bułka tarta dodane do cukinii.

Dodać do niej mięso (użyłam zmielonej karkówki), jajko, pokrojoną w kostkę cebulę, trochę pieprzu i soli, czosnek granulowany, kminek, zioła i bułkę tartą.

Etap 3

Pulpeciki z cukinią
Wszystkie składniki pulpecików dokładnie wymieszane.

Wszystko dokładnie wymieszać.

Etap 4

Pulpeciki z cukinią
Uformowane pulpeciki wrzucone do gotującego się bulionu.

Bulion zagotować z liściem laurowym i zielem angielskim. Z mięsno-warzywnej masy formować okrągłe, niezbyt duże pulpeciki, wrzucać je do gotującego się bulionu. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Do pulpecików dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać.

Etap 5

Pulpeciki z cukinią

Mąkę rozmieszać z szklanką zimnej wody. Zawiesiną zagęścić sos. W razie potrzeby doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu.