Sposób przygotowania:
Pulpeciki z cukiniąEtap 1
Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Etap 2
Dodać do niej mięso (użyłam zmielonej karkówki), jajko, pokrojoną w kostkę cebulę, trochę pieprzu i soli, czosnek granulowany, kminek, zioła i bułkę tartą.
Etap 3
Wszystko dokładnie wymieszać.
Etap 4
Bulion zagotować z liściem laurowym i zielem angielskim. Z mięsno-warzywnej masy formować okrągłe, niezbyt duże pulpeciki, wrzucać je do gotującego się bulionu. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Do pulpecików dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać.
Etap 5
Mąkę rozmieszać z szklanką zimnej wody. Zawiesiną zagęścić sos. W razie potrzeby doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu.