Sposób przygotowania:
Pulpeciki zawijane cukinią pod beszamelemETAP 1:
Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz marchewkę.
Następnie podlać bulionem, doprawić sola, pieprzem i dusić kilka minut. Po tym czasie dodać ryż i dokładnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia.
ETAP 2:
Cukinie pokroić wzdłuż na cienkie plastry i wrzucić do osolonego wrzątku na 2 minuty a następnie wystudzić.
ETAP 3:
Pulpeciki
Wymieszać ze sobą mięso wieprzowe z mięsem drobiowym.
Do wymieszanych mięs dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę startą na tarce o małych oczkach, posiekaną natkę z pietruszki, przecier pomidorowy i bułkę tartą.
Dokładnie wymieszać i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kulkę owinąć plastrem cukinii i ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym na warstwie ryżu z marchewką.
ETAP 4:
Sos beszamelowy
Do roztopionego masła dodać mąkę i smażyć na małym ogniu ciągle mieszając. Następnie wlać mleko wymieszane z jajkiem i mieszać do momentu aż sos się zagotuje i zgęstnieje.
Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Ciepłym sosem zalać pulpeciki i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
Magdalena88
EwelinaP
Marika-
LauraLaura
EwelinaP