SUPERPRZEPIS

Pulpeciki zawijane cukinią pod beszamelem

  • 5
  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Pulpeciki zawijane cukinią pod beszamelem Więcej zdjęć (2)

Mięsne kuleczki zawinięte w plastry cukinii zapieczone z ryżem, to bardzo fajne podanie mięsa mielonego w oryginalny sposób. Całość połączona sosem beszamelowym smakuje wybornie i stanowi doskonały pomysł na rodzinny obiad.

Składniki:

Pulpeciki zawijane cukinią pod beszamelem

 

 

  • Pulpeciki
  • 250g mięsa mielonego z szynki
  • 250g mięsa mielonego z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki natki z pietruszki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • 2 duże cukinie

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki zawijane cukinią pod beszamelem

ETAP 1:

Pulpeciki zawijane cukinią pod beszamelem
cebulę, czosnek i marchew podsmażyć na patelni

Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz marchewkę.

Następnie podlać bulionem, doprawić sola, pieprzem i dusić kilka minut. Po tym czasie dodać ryż i dokładnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia.

ETAP 2:

Pulpeciki zawijane cukinią pod beszamelem
Cukinię sparzyć kilka minut w osolonym wrzątku

Cukinie pokroić wzdłuż na cienkie plastry i wrzucić do osolonego wrzątku na 2 minuty a następnie wystudzić.

ETAP 3:

Pulpeciki zawijane cukinią pod beszamelem
mięso wymieszać z przyprawami i bułką a następnie zrobić małe kuleczki

Pulpeciki
Wymieszać ze sobą mięso wieprzowe z mięsem drobiowym.
Do wymieszanych mięs dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę startą na tarce o małych oczkach, posiekaną natkę z pietruszki, przecier pomidorowy i bułkę tartą.

Dokładnie wymieszać i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.

Każdą kulkę owinąć plastrem cukinii i ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym na warstwie ryżu z marchewką.

ETAP 4:

Pulpeciki zawijane cukinią pod beszamelem
Na patelni zrobić sos beszamelowy, który później zapieczemy

Sos beszamelowy
Do roztopionego masła dodać mąkę i smażyć na małym ogniu ciągle mieszając. Następnie wlać mleko wymieszane z jajkiem i mieszać do momentu aż sos się zagotuje i zgęstnieje.

Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Ciepłym sosem zalać pulpeciki i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut.


Tagi:

cukinia