ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Pulpet z indyka w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekkie mięsne danie o wiosenno - letnim charakterze. Polecam gorąco!

Pulpet z indyka w sosie koperkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpet z indyka w sosie koperkowym

 

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • 1 mała bułka
  • pęczek koperku
  • 2 kostki rosołowe
  • łyżka mąki pszennej
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • maggi
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pulpet z indyka w sosie koperkowym
Do mięsa dodajemy posiekaną cebulę, jajo, namoczoną i wyciśniętą wcześniej bułkę. Solimy i pieprzymy mięso. Wszystko mieszamy dokładnie. Z powstałej masy formujemy pulpety. W rondlu z wodą rozpuszczamy dwie kostki rosołowe, i na wrzątek wrzucamy pulpety. Gotujemy ok 10 - 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso z wody, i dodajemy do tej wody posiekany drobno koperek. Doprowadzamy do wrzenia. W połowie szklanki wody mieszamy czubatą łyżkę mąki. Na gotujący się wywar z mięsa wlewamy mieszankę wody z mąką cały czas mieszając, aż zagęści się nasz sos. Następnie zabielamy sos jogurtem i doprawiamy go do smaku maggi. Pulpety polewamy sosem. Doskonale smakują z młodymi ziemniakami i surówkami. Polecam!
Pulpet z indyka w sosie koperkowym
Cebulę siekamy bardzo drobno, na mokrej desce i mokrym nożem - to zapobiegnie łzawieniu.
Pulpet z indyka w sosie koperkowym
Jajo najlepiej wbić najpierw do kubka aby sprawdzić jego świeżość. Wbicie jajka bezpośrednio do mięsa może zrujnować nasze danie, gdy jajo okaże się zepsute.
Pulpet z indyka w sosie koperkowym
Bułkę moczymy z obu stron, a gdy już nasiąknie wodą, wyciskamy ją dokładnie.
Pulpet z indyka w sosie koperkowym
Klopsiki gotujemy w rosole z kostek na małym ogniu.