wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Pulpety duszone w porze.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Proste, a jakie smaczne :)

Pulpety duszone w porze.

Składniki:

Pulpety duszone w porze.

 

  • 500 g mięsa mielonego (ja użyłam z indyka)
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • papryka czerwona w proszku
  • kucharek (smak wiosny u mnie gości :)
  • 2 jajka do panierki
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

 

  • 1 duży por
  • 1 dużamarchew
  • 1 cebula
  • masło
  • 3/4 szklanki bulionu (moze być z kostki)

 

Sposób przygotowania:

Pulpety duszone w porze.
Miszamy mięso z jajkiem, namoczoną bułką, wyciśniętym czosnkiem, dodajemy przyprawy. Formujemy pulpety (mogą się nieco nie kleić ale opanierowane będą się trzymały :)
Panierujemy w roztrzepanym jajku, bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju.



Por kroimy w półplasterki, cebulę w kostkę, marchew obieramy, ucieramy na tarce na grubych oczkach, całosć smażymy na maśle, do podsmażonych warzyw dodajemy pulpety, zalewamy bulionem, mieszamy, dusimy pod przykryciem ok 15 minut.



Podajemy z gotowanymi ziemniaczkami. ja ułożyłam do miseczki nadno pokrojonew kostke ziemniaczki, a na górę pulpety.

Smacznego!!!!