Sposób przygotowania:
Pulpety florenckie
Mięso, boczek i cebule przepuścić przez maszynkę, dodać szałwię, sól, pieprz, rozmaryn, jaja. Dokładnie wyrobić masę, przykryć ją i odstawić na pół godziny. Obrane i umyte jarzyny zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W rondlu stopić margarynę, wrzucić starte jarzyny, zrumienić na silnym ogniu, po czym zmniejszyć płomień, dodać sól, bazylię, wlać wino i dusić kilka minut pod przykryciem. Z przygotowanego mięsa formować zwilżonymi rękami małe kulki i obtaczać je w mące. Na głębokiej patelni mocno rozgrzać olej, smażyć kulki na złoty kolor. Usmażone przełożyć do jarzyn i dusić razem około 30 min. Pod koniec dodać szczyptę cukru, wlać sok z cytryny, delikatnie wymieszać. Podawać z ryżem lub makaronem, posypać zieloną pietruszką.