Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pulpety florenckie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mięso, boczek i cebule przepuścić przez maszynkę, dodać szałwię, sól, pieprz,

Pulpety florenckie

Składniki:

Pulpety florenckie

 

  • 50 dag wieprzowiny bez kości
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 jaja
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka margaryny
  • łyżeczka posiekanej zielonej szałwi
  • ćwierć łyżeczki mielonego rozmarynu
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • ćwierć łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Pulpety florenckie
Mięso, boczek i cebule przepuścić przez maszynkę, dodać szałwię, sól, pieprz, rozmaryn, jaja. Dokładnie wyrobić masę, przykryć ją i odstawić na pół godziny. Obrane i umyte jarzyny zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W rondlu stopić margarynę, wrzucić starte jarzyny, zrumienić na silnym ogniu, po czym zmniejszyć płomień, dodać sól, bazylię, wlać wino i dusić kilka minut pod przykryciem. Z przygotowanego mięsa formować zwilżonymi rękami małe kulki i obtaczać je w mące. Na głębokiej patelni mocno rozgrzać olej, smażyć kulki na złoty kolor. Usmażone przełożyć do jarzyn i dusić razem około 30 min. Pod koniec dodać szczyptę cukru, wlać sok z cytryny, delikatnie wymieszać. Podawać z ryżem lub makaronem, posypać zieloną pietruszką.