marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pulpety rybne w sosie curry

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Danie może uchodzić za indyjską potrawę z racji dodatku curry,a także kurkumy,które to przyprawy mają uzdrawiającą moc.

Pulpety rybne w sosie curry

Składniki:

Pulpety rybne w sosie curry

 

Sposób przygotowania:

Pulpety rybne w sosie curry
Filety rybne z mintaja rozmrozić, a następnie przepuścić w maszyce do mięsa. Cebule obrać, opłukać, pokroić w piórka oraz również zemleć. Wbić do masy jajko surowe, doprawić solą i pieprzem ziołowym oraz zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Wymieszać i formować średnie pulpety. Olej wlać na patelnie i rozgrzać. Na rozgrzany kłaść pulpety i smażyć na rumiano z obu stron na średnim ogniu. Mąkę zmieszać ze śmietanką i curry z dodatkiem kurkumy, tak żeby nie było grudek i zalać pulpety, zamieszać, dodać garstkę kaparów i przykryć pokrywką. Dusić z pół godziny na wolnym ogniu. Gdy zacznie sos pyrkotać, wyłączyć i nakładać danie na talerze. Podawać z makaronem lub ryżem.