Sposób przygotowania:
Pulpety rybno pieczarkowe Eli w galarecieprzygotowanie ryby
Cebulę obrać z łupinek i pokroić w ćwierć krążki. Filety obłożyć cebulą i włożyć do lodówki na noc. Pieczarki obrać i pokroić. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni roztopić masło, dodać pieczarki, cebulę, sól, pieprz i usmażyć. Rybę razem z cebulą i pieczarki zmielić. Do ryby z pieczarkami dodać bułkę tartą, jajko, doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać, Gdy masa rybna będzie za rzadka dodać jeszcze bułki tartej.
przygotowanie pulpetów
Z przygotowanej masy rybnej formować okrągłe pulpety.
przygotowanie pulpetów cd
Pulpety oprószyć mąką. Jarzyny obrać i opłukać. W garnku zagotować wodę, dodać jarzyny, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i gotować aż jarzyny będą miękkie. Wyjąć warzywa z wywaru. Do gotującego się wywaru dodać pulpety i gotować około15 minut na małym ogniu. Pulpety wyjąć z wywaru. Wywar przecedzić, odlać 1200 ml i do gorącego wsypać żelatynę. Cały czas mieszać aż żelatyna się rozpuści. Na dno miseczek wyłożyć pokrojone warzywa i natkę pietruszki. Na warzywach położyć pulpety i zalać galaretą. Pulpety wstawić do lodówki żeby galareta stężała. Smacznego!