eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Pulpety rybno pieczarkowe Eli w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam gotowane pulpety z karpia, tołpygi i pieczarek. Gotowe pulpety włożyłam do galarety razem z warzywami.

Pulpety rybno pieczarkowe Eli w galarecie

Składniki:

Pulpety rybno pieczarkowe Eli w galarecie

ryba

  • 300 g fileta z karpia
  • 200 g fileta z tołpygi
  • 1 duża cebula

pieczarki

pozostałe składniki

Sposób przygotowania:

Pulpety rybno pieczarkowe Eli w galarecie

przygotowanie ryby

Pulpety rybno pieczarkowe Eli w galarecie
Rybę i pieczarki zmielić, dodać pozostałe składniki i wymieszać.

Cebulę obrać z łupinek i pokroić w ćwierć krążki. Filety obłożyć cebulą i włożyć do lodówki na noc. Pieczarki obrać i pokroić. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni roztopić masło, dodać pieczarki, cebulę, sól, pieprz i usmażyć. Rybę razem z cebulą i pieczarki zmielić. Do ryby z pieczarkami dodać bułkę tartą, jajko, doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać, Gdy masa rybna będzie za rzadka dodać jeszcze bułki tartej.

przygotowanie pulpetów

Pulpety rybno pieczarkowe Eli w galarecie
Przygotować z masy rybnej pulpety wielkości orzecha włoskiego.

Z przygotowanej masy rybnej formować okrągłe pulpety.

przygotowanie pulpetów cd

Pulpety rybno pieczarkowe Eli w galarecie
Oprószone mąką pulpety gotować w wywarze warzywnym.

Pulpety oprószyć mąką. Jarzyny obrać i opłukać. W garnku zagotować wodę, dodać jarzyny, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i gotować aż jarzyny będą miękkie. Wyjąć warzywa z wywaru. Do gotującego się wywaru dodać pulpety i gotować około15 minut na małym ogniu. Pulpety wyjąć z wywaru. Wywar przecedzić, odlać 1200 ml i do gorącego wsypać żelatynę. Cały czas mieszać aż żelatyna się rozpuści. Na dno miseczek wyłożyć pokrojone warzywa i natkę pietruszki. Na warzywach położyć pulpety i zalać galaretą. Pulpety wstawić do lodówki żeby galareta stężała. Smacznego!