msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Pulpety ryżowe.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Idealne danie dla całej rodziny na piątkowy obiadek. Pasuje do rybki smażonej.Można podać także jako samodzielne danie.

Pulpety ryżowe.

Składniki:

Pulpety ryżowe.

 

  • 2 torebki ryżu po 10 dag
  • ok.15 dag żółtego sera np.edamski
  • 1 duża cebula
  • ok.20 dag pieczarek
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 płaska łyżeczka rozmarynu
  • 5 dag masła
  • olej do smażenia
  • 2-3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • sól,pieprz ziołowy

 

 

Sposób przygotowania:

Pulpety ryżowe.
Ryż ugotować na sypko, ostudzić. 1/3 cebuli posiekać bardzo drobniutko, pozostałą w ćwierć plastry lub grubą kostkę.Pieczarki opłukać i pokroić na ósemki. Zeszklić na rozgrzanym maśle i odrobinie oleju grubo pokrojoną cebulę i pieczarki,posypać rozmarynem,pieprzem ziołowym i solą.Doprawić przyprawą do zup.Podsmażyć, włożyć koncentrat pomidorowy, podlać wodą -ok.1/2 szklanki lub trochę więcej.Zagotować i odstawić. Do ostudzonego ryżu wrzucić posiekaną drobniutko cebulkę, natkę pietruszki i starty na drobnej tarce żółty ser.Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić masę. Lekko wilgotnymi rękami nabierać masę ryżową i lepić kulki większe trochę od dużego orzecha włoskiego.Panierować je w bułce tartej i obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Na pulpety wylać nasz sos pieczarkowy i dusić na patelni pod przykryciem ok.10 minut.Delikatnie wyjmować pulpety na talerze, żeby się nie rozpadały-proponuję dużą łyżką.Polać sosem i posypać zieleniną. Ja zaserwowałam je jako dodatek do smażonej ryby. Córka już dziś prosiła o zrobienie ich kolejny raz.